Πλήγμα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Χιλιάδες απολύσεις από Ford και Jaguar

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δύο εταιρείες προχωρούν σε επιθετική αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού τους, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σε ανακοινώσεις για απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων προχώρησαν την Πέμπτη η Ford και η Jaguar.

Πιο συγκεκριμένα η Ford ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα εξέλθει από τις μη κερδοφόρες αγορές και θα σταματήσει τις ζημιογόνες γραμμές παραγωγής οχημάτων στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιάρθρωσής της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία υφίσταται πιέσεις να αναδιαρθρώσει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες αφού η βασική της ανταγωνίστρια, η General Motors, αύξησε τα κέρδη της πουλώντας τα ευρωπαϊκά της εμπορικά σήματα Opel και Vauxhall στη γαλλική Peugeot SA.

Η Ford ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την έξοδό της από το κομμάτι των οχημάτων multivan, θα σταματήσει την παραγωγή αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων στο Μπορντό τον Αύγουστο, θα αναθεωρήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και θα συνενώσει την έδρα της Ford U.K. και της Ford Credit σε μία τοποθεσία στο Ντάντον του Έσεξ.

«Προχωράμε σε αποφασιστικά μέτρα για να μετασχηματίσουμε τις δραστηριότητες της Ford στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στίβεν Άρμστρονγκ, αντιπρόεδρος του ομίλου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Ford Europe, η οποία σήμερα απασχολεί 53.000 άτομα, πασχίζει να επιστρέψει σε κερδοφορία, ανακοινώνοντας ζημίες προ φόρων και τόκων ύψους 245 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο.

Ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το μέγεθος της περικοπής των θέσεων εργασίας, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά δήλωσε ότι η μείωση του προσωπικού θα είναι της τάξεως των «χιλιάδων» θέσεων εργασίας.

Με διαφορά λίγων ωρών, σε μια παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και η Jaguar Land Rover (JLR). Η μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή περίπου 4.500 θέσεων εργασίας, κυρίως στην εγχώρια αγορά, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση στην Κίνα και τη μείωση της ζήτησης για οχήματα ντίζελ.

Η εταιρία, που απασχολεί περίπου 40.000 εργαζομένους στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο του Γουολβερχάμπτον, και θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο συναρμολόγησης μπαταριών κοντά στο Μπέρμιγχαμ.

«Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να επιτύχουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη υπό το φως των πολλών γεωπολιτικών και ρυθμιστικών προβλημάτων καθώς και των τεχνολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ραλφ Σπεθ.