«Περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας» για λύση στην Κύπρο

«Περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας» για λύση στην Κύπρο

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μήνυμα προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο να ξεπεράσουν εντός τεσσάρων ημερών τα προβλήματα, να συναντηθούν από κοινού με τον Ειδικό Σύμβουλό του ΟΗΕ και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, έστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Μπαν κάνει λόγο για «περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας» κι ελπίζει πως οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα επιλύσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν στο διάστημα, μεταξύ 4 έως 8 Νοεμβρίου, όταν θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, που είχε ημίωρη συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ, εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του για το γεγονός ότι το αδιέξοδο για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμποδίζει την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπενθυμίζεται -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση- ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 2114 της 30ης Ιουλίου 2013 χαιρέτισε την πρόθεση των δυο πλευρών να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο του 2013.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με σκληρή γλώσσα στη δήλωση Μπαν Κι μουν, δηλώνοντας: «Εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ενώ είπε πως «πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τις προσεχείς ημέρες θα συνέλθει το κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο για να δοθούν απαντήσεις σε όσα ανακοινώθηκαν, ενώ διαβεβαίωσε ότι προσωπική επιθυμία του, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να εργαστούν άοκνα για την επίτευξη λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στη Λευκωσία η τρόικα για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας