Περισσότερα πρόστιμα για τη Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Περισσότερα πρόστιμα για τη Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
epa06994628 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 03 September 2018). Google marks its 20th anniversary on 04 September 2018, the date in 1998 when Google founders Larry Page and Sergey Brin incorporated the company. The stock market value of Alphabet (parent company of Google) currently is 688 billion USD. EPA/ROMAN PILIPEY

Πολυάριθμες υπηρεσίες σύγκρισης της αγοράς ισχυρίζονται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός συνεχίζει τις ίδιες παράνομες πρακτικές, παρά τις ποινές που του έχουν επιβληθεί.

Η Google ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες με τους αξιωματούχους των αντιμονοπωλιακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τις δικές της υπηρεσίες σύγκρισης της αγοράς σε σχέση με τους αντιπάλους της.

Οι εταιρείες, των οποίων οι καταγγελίες οδήγησαν σε πρόστιμο-ρεκόρ για τη Google, ισχυρίζονται ότι η εταιρεία εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού. Οι νέες αντιδράσεις τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα για τον αμερικανικό γίγαντα, αν φυσικά σε αυτό συναινέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία δέχθηκε πρόστιμο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή ενίσχυε συστηματικά την προβολή των δικών της υπηρεσιών σύγκρισης της αγοράς. Η Google κατέχει περισσότερο από το 90% της αγοράς «αναζήτησης» σε όλη την ΕΕ, και άρα σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, η εταιρεία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την δεσπόζουσα θέση για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό. Όσον αφορά το πρόστιμο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν ήταν το τέλος της υπόθεσης με τη σύγκριση αγοράς. Η Επιτροπή διέταξε τη Google να σταματήσει τις καταχρήσεις, αλλιώς θα έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με περαιτέρω πρόστιμα ύψους έως και 5% των μέσων ημερήσιων εσόδων της παγκοσμίως – αναδρομικά, έως την ημερομηνία έναρξης της μη συμμόρφωσης.

Το πρόστιμο αυτό αποτέλεσε ευρωπαϊκό ρεκόρ, τουλάχιστον έως ότου η Υπηρεσία Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέβαλλε στη Google πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην αγορά smartphones τον Ιούλιο του 2018. Η υπηρεσία της ΕΕ εξετάζει επίσης την συμπεριφορά της Google στην αγορά διαφήμισης σε μηχανές αναζήτησης, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε περισσότερα πρόστιμα.

Η λύση της Google για να συμμορφωθεί με την εντολή της ΕΕ ήταν να εισαγάγει έναν μηχανισμό δημοπράτησης για θέσεις στον χώρο που βρίσκεται πάνω από τις αναζητήσεις προϊόντων. Ενώ τα κουτιά στον συγκεκριμένο χώρο ήταν προηγουμένως γεμάτα με αποτελέσματα από την υπηρεσία σύγκρισης αγοράς της Google, η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα άφηνε τους ανταγωνιστές της να υποβάλουν προσφορές για κάποιες από τις θέσεις, ενώ την ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθούσε και η ίδια.

Όμως, την περασμένη Πέμπτη, διάφορες υπηρεσίες σύγκρισης αγοράς συνέταξαν μια επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπου αναφέρεται ότι ο μηχανισμός συμμόρφωσης της Google δεν συμμορφώθηκε τελικά στην απόφαση της Επιτροπής του Ιουνίου του 2017.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως: «Έχει περάσει πλέον πάνω από ένας χρόνος από τότε που η Google εισήγαγε τη “λύση” των δημοπρασιών, και η βλάβη στον ανταγωνισμό, τους καταναλωτές και την καινοτομία, που προκλήθηκε από την παράνομη συμπεριφορά της Google, συνεχίζεται αμείωτη. Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε να ξεκινήσετε τη διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Google», ανέφεραν οι εταιρείες, με επικεφαλής την Foundem, που ήταν ο βασικός ενάγων στην αρχική υπόθεση κατά της Google. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι μια δημοπρασία για την επί πληρωμή εξασφάλιση χώρου είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με την έννοια της σύγκρισης αγοράς (ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κάθετης αναζήτησης)», συμπληρώνουν.

Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι η Google είναι σε θέση- σε γενικές γραμμές- να υποβάλλει μεγαλύτερες προσφορές από τους αντιπάλους της στο πλαίσιο της δημοπρασίας, και ότι οι πληρωμές της στις δημοπρασίες είναι «απλώς μια άσκοπη εσωτερική λογιστική, όπου τα χρήματα μεταφέρονται ουσιαστικά από τη μια τσέπη της Google στην άλλη». Με αυτό τον τρόπο, όπως λένε οι εταιρείες, ελάχιστοι ανταγωνιστές της Google προσπαθούν ή καταφέρνουν να υποβάλλουν επιτυχώς προσφορά ενάντια στον τεχνολογικό κολοσσό στο πλαίσιο των εν λόγω δημοπρασιών.