Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Βρετανοί ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρωθεί το Brexit

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Βρετανοί ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρωθεί το Brexit
epa07396963 Anti Brexit protesters stage a protest outside the British Houses of Parliament in Westminster, central London, Britain, 25 February 2019. Britain's Prime Minister, Theresa May is having talks with European leaders at a summit in the Egyptian resort of Sharm el-Sheikh. EPA/VICKIE FLORES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεκός υπογραφών στην αίτηση που έχει αναρτηθεί διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Δύο ημέρες αφότου ξεκίνησε και ήδη ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των υπογραφών σε μια διαδικτυακή αίτηση που απευθύνεται προς τη βρετανική κυβέρνηση καλώντας την να ακυρώσει το Brexit, την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα της αίτησης, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του βρετανικού Κοινοβουλίου, στόχος της είναι να «αποδείξει την ισχύ της στήριξης της κοινής γνώμης, όπως εκφράζεται αυτή τη στιγμή, υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ένα ακόμη δημοψήφισμα «μπορεί να μην οργανωθεί ποτέ, επομένως ψηφίστε τώρα», σημειώνεται επίσης, στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών βουλευτών την περασμένη εβδομάδα να απορρίψουν την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για τους Βρετανούς.

Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται διάσημες προσωπικότητες της χώρας, όπως ο ηθοποιός Χιου Γκραντ και η τραγουδίστρια Άνι Λένοξ.

“Όσοι διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή έχουν βρετανική υπηκοότητα μπορούν να υπογράψουν το αίτημα. Αυτό περιλαμβάνει και τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό”, ανέφερε το κοινοβούλιο στο Twitter.

Πολύ σύντομα, ο αριθμός των υπογραφών ξεπέρασε το όριο των 100.000, που απαιτείται ώστε να τεθεί ενδεχομένως υπό συζήτηση στο Ουεστμίντστερ.

Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί, εντούτοις, «άμεσα να αλλάξει τον νόμο ή να οδηγήσει σε μια ψηφοφορία για την εφαρμογή του αποτελέσματος της αίτησης» διευκρινίζεται στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.

Αυτού του είδους οι διαδικτυακές συλλογές υπογραφών επιτρέπουν στους Βρετανούς «να καταγράψουν τις ανησυχίες τους στην πολιτική ημερήσια διάταξη» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Χόμπολτ, ειδική σε θέματα κοινής γνώμης στο London School of Economics (LSE), ωστόσο δεν αποτελεί «ένα μέσο για να ληφθούν δημοκρατικές αποφάσεις όπως οι εκλογές ή τα δημοψηφίσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-dpa