Περισσότερο δωρεάν Wi-Fi στην Ευρώπη;

Περισσότερο δωρεάν Wi-Fi στην Ευρώπη;
Glowing wifi icon in city street at night, London, UK

Σύμφωνα με έναν κορυφαίο νομικό, ο κάτοχος ενός Wi-Fi hotspot δεν είναι υπεύθυνος για τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων των χρηστών.

Ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει την εξάπλωση των δωρεάν Wi-Fi hotspot στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, είναι η νομική ασάφεια που επικρατεί γύρω από τις παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν κάποιος συνδεθεί με ένα τέτοιο hotspot και κατεβάσει παράνομα κάτι απ’ το διαδίκτυο, είναι ή όχι νομικά υπεύθυνος ο κάτοχος του ασύρματου δικτύου;

Σύμφωνα με έναν κορυφαίο νομικό του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απάντηση είναι «όχι». Ο Μάτσιε Σπούναρ, ένας από τους γενικούς εισαγγελείς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είπε σε μια νομική γνώμη που εξέδωσε ότι ένας Γερμανός επιχειρηματίας που κατέχει ένα Wi-Fi hotspot δεν καλείται να πληρώσει πρόστιμα για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα μέσω του δικτύου του.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας δεν γίνεται ούτε να εξαναγκαστεί να προστατέψει με κωδικό ασφαλείας τη σύνδεσή του.

Το Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τη γνώμη του Σπούναρ, αλλά γενικά οι αποφάσεις του αντανακλούν αυτό που προτείνει ο γενικός εισαγγελέας.

Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απ’ το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου, όταν ο Τομπίας ΜακΦάντεν αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 800 δολαρίων στη Sony Music για ένα τραγούδι που κάποιος κατέβασε απ’ το κατάστημά του το 2010.

Το Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης καλείται τώρα να αποφασίσει κατά πόσο ο ΜακΦάντεν μπορεί να θεωρηθεί «πάροχος υπηρεσίας που συνίσταται στην παροχή πρόσβασης σε επικοινωνιακό δίκτυο» και άρα να απαλλαγεί, βάσει της Οδηγίας περί Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ευρ. Ένωσης που εκδόθηκε το 2000.

Σύμφωνα με τον Σπούναρ, το δωρεάν ασύρματο δίκτυο του ΜακΦάντεν είναι κομμάτι της προώθησης της εργασίας του (έχει κατάστημα ενοικίασης ηχητικού εξοπλισμού για εκδηλώσεις), και άρα ο ίδιος απαλλάσσεται από κάθε νομική ευθύνη.