Παίρνει μπροστά ορυχείο στη Φλώρινα με 700 εργαζόμενους

Παίρνει μπροστά ορυχείο στη Φλώρινα με 700 εργαζόμενους

Ποιες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του ορυχείου.

Θοδωρής Παναγούλης

Σύντομα θα μπεί και πάλι σε λειτουργία, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα που είχε περί τους 700 εργαζόμενους και παρέμενε «νεκρό» εδώ και αρκετούς μήνες, κυρίως επειδή η ΔΕΗ ζητούσε συγκεκριμένες προδιαγραφές για το λιγνίτη που απορροφά, προδιαγραφές που το ορυχείο με βάση την τωρινή του κατάσταση δεν μπορεί να προσφέρει.

Η διαφαινόμενη επαναλειτουργία προκύπτει μετά την παρέμβαση και μεσολάβηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη προς τις τρείς εμπλεκόμενες πλευρές: Τη ΔΕΗ που φέρεται να έχει δεχθεί να αρχίσει και πάλι να παραλαμβάνει ποσότητες λιγνίτη για τις ανάγκες της μονάδας της Μελίτης, την εταιρία που έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ) και τον υπεργολάβο (κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ).

Η παρέμβαση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει οδηγήσει σε φιλικό διακανονισμό των εμπλεκομένων που θα επιτρέψει σε πρώτη τουλάχιστον φάση την επαναλειτουργία του ορυχείου, όπως ζητούσαν επίμονα οι 700 περίπου εργαζόμενοι και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας. Κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την εταιρεία εκμετάλλευσης και την κοινοπραξία των υπεργολάβων ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση σε μια νέα συμφωνία.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την τωρινή επαναλειτουργία, το πρόβλημα του ορυχείου είναι δομικό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να παράξει λιγνίτη με τα χαρακτηριστικά που ζητάει η ΔΕΗ (και πάντως όχι στην τιμή που προέβλεπε η παλιά συμφωνία) εάν δεν γίνει η μετεγκατάσταση των οικισμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή του ορυχείου. Οι αδειοδοτήσεις για την υπόθεση αυτή εκκρεμούν και συνεπώς εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα επανέλθει εάν δεν επισπευσθεί η διαδικασία ριζικής λύσης.

Πηγή: news247.gr