Παίρνει το αίμα του πίσω ο Ερντογάν

Παίρνει το αίμα του πίσω ο Ερντογάν

Μεθοδικά αντίποινα για το Γκεζί με διώξεις κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Η Άγκυρα κλιμακώνει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τις διώξεις κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων, που συγκλόνισαν την χώρα τον Ιούνιο, απειλώντας τους ακόμα και με ισόβιες καθείρξεις.

Με δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος AKP, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν στο πλαίσιο του ποινικού κώδικα που προβλέπει «ποινές ισοβίων», επισημαίνοντας πορείες που είχαν διοργανωθεί προς το γραφείο και την κατοικία του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Τα σχέδια, όπως είπε, καταστρώθηκαν από «εκτός νόμου οργανώσεις που στόχο είχαν την ανατροπή της κυβέρνησης».

Οι επικριτές του Ερντογάν, από την άλλη, τον κατηγορούν για επικίνδυνο αυταρχισμό, επισημαίνοντας ότι αρκετοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα στην Ταξίμ, τώρα έχουν χάσει την δουλειά τους, μετά από πιέσεις άνωθεν. Και θυμίζουν ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου Divani ,μπορεί να έχουν διαπράξει και έγκλημα, όταν προσέφεραν καταφύγιο σε διαδηλωτές κατά την διάρκεια των ταραχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολυτελές ξενοδοχείο ανήκει στον Ομιλο Koc, τα διυλιστήρια κι άλλες θυγατρικές του οποίου έγιναν πρόσφατα στόχος των «ράμπο» της εφορίας «στο πλαίσιο ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής», μια τακτική που έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν ο Ερντογάν κατά αντιπάλων του, γονατίζοντας με τεράστια πρόστιμα κολοσούς, όπως τον όμιλο Dogan, γιατί ακολουθούσαν επιθετική αντιπολιτευτική τακτική εναντίον του.

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ των ερευνών της εφορίας και των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί. Η οικογένεια Koc, από την άλλη, φρόντισε να θυμίσει με εύσχημο τρόπο στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «ο Ομιλος της αξίζει όσο το 10% του τουρκικού ΑΕΠ».

Περιορισμός ανάμιξης του τουρκικού στρατού στην πολιτική

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά το κλίμα τρομοκρατίας
«Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων λέγαμε ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με δυο τρόπους: ή η κυβέρνηση θα μάθει από τα λάθη της ή θα δούμε περαιτέρω φίμωση των διαφωνούντων» λέει ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας. «Δυστυχώς, διαπιστώσουμε ότι συμβαίνει το δεύτερο».

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται ακόμα και τώρα, πιο μικρές. Την Τετάρτη η αστυνομία χρησιμοποίησε πάλι δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων, που διαμαρτύρονταν στην Κωνσταντινούπολη, μια συγκέντρωση που κάλεσαν οι γονείς 14χρονου, αγοριού το οποίο βρίσκεται σε κώμα εδώ και ενάμιση μήνα, από κάνιστρο δακρυγόνου που πέταξαν οι αστυνομικοί. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία κινήθηκε επειδή υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθειες να διοργανωθούν νέες διαδηλώσεις σε σχολεία, Πανεπιστήμια και αθλητικές διοργανώσεις.

Διαβάστε: Μυρίζει μπαρούτι ξανά στην Τυνησία

Τούρκοι δημοσιογράφοι χάνουν την δουλειά τους
Στόχος των αρχών, τους τελευταίους δυο μήνες, βεβαίως έχουν γίνει και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης τους, Ερτζάν Σαντίκ Ιπεκτσί, 22 δημοσιογράφοι έχουν χάσεις τις δουλειές τους και 37 υποχρεώθηκαν σε παραίτηση λόγω των ρεπορτάζ τους για το πάρκο Γκεζί. Αυτή την εβδομάδα, η διεύθυνση μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, της Milliyet, άλλαξε χέρια, ενώ ένας από τους βασικούς αρθρογράφους της κατήγγειλε ότι δεν μπορεί πλέον να δημοσιεύσει την δουλειά του.

«Ο ένας μετά τον άλλον οι συνάδελφοί μου απολύονται και παροπλίζονται» λέει ο Γιαβούζ Μπαιντά, που απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την συντηρητική και κυρίως φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να επιζήσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Και χωρίς ελευθερία του Τύπου η διαδικασία εκδημοκρατισμού είναι αδύνατο να προχωρήσει».