Πέθανε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Πέθανε ο Χόσνι Μουμπάρακ
epa08246221 (FILE) - Egyptian President Hosni Mubarak looking on during his meeting with his Yemeni counterpart Ali Abdullah Saleh (not pictured) in Cairo, Egypt, 29 June 2010 (reissued 25 February 2020). According to media reports on 25 February 2020, Former Egyptian President Hosni Mubarak has died aged 92. Hosni Mubarak ruled Egypt from October 1981 till January 2011, and stepped down of the presidency after the 18-days Egyptian revolution of 2011. EPA/AMEL PAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών στη μονάδα εντατικής φροντίδας του στρατιωτικού νοσοκομείου Γκαλάα στο Κάιρο όπου νοσηλευόταν έπειτα από χειρουργική επέμβαση, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο για 30 χρόνια μέχρι την εκδίωξή του έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους το 2011.

Συνελήφθη τον Απρίλιο του 2011, δύο μήνες μετά την παραίτησή του, και έμεινε στη φυλακή και σε στρατιωτικά νοσοκομεία μέχρι το 2017, όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες ότι διέταξε τη δολοφονία διαδηλωτών.

Ο Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2012 με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη δολοφονία 239 διαδηλωτών στη διάρκεια της 18ήμερης εξέγερσης.

Εφετείο διέταξε την επανάληψη της δίκης και η υπόθεση εναντίον του Μουμπάρακ και υψηλόβαθμών αξιωματούχων αποσύρθηκε. Απαλλάχθηκε τελικά από τις κατηγορίες το 2017.

Καταδικάστηκε ωστόσο το 2015 μαζί με τους δυο γιους του για κατάχρηση δημοσίων πόρων προκειμένου να αναβαθμίσει οικογενειακές ιδιοκτησίες. Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοί του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Πολλοί Αιγύπτιοι που έζησαν όλη την περίοδο της διακυβέρνησης του Μουμπάρακ θεωρούν ότι ήταν μια περίοδος απολυταρχίας και ευνοιοκρατικού καπιταλισμού. Η ανατροπή του οδήγησε στη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στην Αίγυπτο, οι οποίες έφεραν στην εξουσία τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι έμεινε μόλις έναν χρόνο στην εξουσία καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις το 2013 οδήγησαν στην ανατροπή του από τον τότε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Σίσι, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος.

Στο μεταξύ, πρόσωπα της εποχής του Μουμπάρακ απαλλάσσονται το ένα μετά το άλλο από κατηγορίες σε βάρος τους και νόμοι που περιορίζουν τις πολιτικές ελευθερίες έχουν προκαλέσει φόβους μεταξύ των ακτιβιστών περί επιστροφής του παλαιού καθεστώτος.

Ο Μουμπάρακ υπεραμυνόταν πάντοτε της αθωότητάς του και είχε πει ότι η ιστορία θα τον κρίνει ως έναν πατριώτη που υπηρέτησε με αυταπάρνηση την πατρίδα του.