Πετρελαϊκές εταιρείες σε απόγνωση

Πετρελαϊκές εταιρείες σε απόγνωση

Πουλούν μετοχές για να συγκεντρώσουν ρευστό.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ προσπαθούν να επιβιώσουν του κραχ στις τιμές του πετρελαίου, πουλώντας μετοχές σε επενδυτές με ρυθμούς-ρεκόρ.

Το κύμα πωλήσεων μετοχών απ’ αυτές τις εισηγμένες εταιρείες δείχνει το άγχος και τον φόβο που χαρακτηρίζει τον πετρελαϊκό κλάδο σήμερα. Το φτηνό πετρέλαιο έχει ήδη αναγκάσει εταιρείες εξόρυξης και έρευνας πετρελαίου να περικόψουν δραματικά το κόστος, απολύοντας εργαζομένους και βάζοντας «στο ράφι» ακριβά πρότζεκτ.

Με την τιμή του πετρελαίου κολλημένη κάτω απ’ τα 40 δολάρια το βαρέλι, οι εταιρείες δίνουν αγώνα δρόμου για να πείσουν την αγορά ότι δεν επίκεινται χρεοκοπίες. Και για να το πετύχουν αυτό, είναι αναγκασμένες να συγκεντρώσουν ρευστό, και γρήγορα. Η πιο δημοφιλής μέθοδος είναι η πώληση ομολόγων. Όμως, για τις εταιρείες που έχουν ήδη συγκεντρώσει μεγάλο όγκο χρέους, αυτή η επιλογή δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό και η πιο πρόσφατη τάση στον κλάδο είναι η συγκέντρωση ρευστού μέσω της πώλησης επιπλέον μετοχών. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχουν ήδη πουλήσει 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες μετοχές το 2016, σύμφωνα με την Dealogic. Αυτός είναι αριθμός-ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους, τουλάχιστον απ’ το 1995 – όταν και άρχισε να συλλέγει τα σχετικά στοιχεία η Dealogic.

«Όσο χειρότερος φαίνεται ο ισολογισμός σου, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχεις να φτιάξεις τα πράγματα. Κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις», λέει ο Τζεφ Σλέγκελ, επικεφαλής του τμήματος ενεργειακών θεμάτων στο δικηγορικό γραφείο Jones Day.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Marathon Oil συγκέντρωσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης νέων μετοχών. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε λίγες μόνο εβδομάδες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Και τουλάχιστον άλλες 16 αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν κάνει το ίδιο φέτος, συμπεριλαμβανομένων και των Ηess, Devon Energy και Weatherford International. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Gulfport Energy ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει 358 εκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης 14,7 εκατομμυρίων μετοχών.

Σύμφωνα με τον Σλέγκελ, αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένων των περιορισμένων επιλογών που διαθέτουν πλέον οι εταιρείες αυτές.