Πετρέλαιο: Καταβυθίστηκε η τιμή του αμερικανικού αργού – Κάτω από 0 δολάρια/ βαρέλι το συμβόλαιο για πρώτη φορά στην ιστορία

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του WTI έκλεισε στα -37,63 δολάρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου παρατηρείται φαινόμενο συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Σημειώνεται επίσης ότι το ιστορικό χαμηλό του πετρελαίου είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Οι αγορές εκτιμούν εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή δεν θα καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τη βουτιά στη ζήτηση και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο.