Πετρέλαιο: Ο πόλεμος τιμών που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία πλήττει πλέον και την ίδια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ραγδαία πτώση για τις μετοχές της Saudi Aramco, καθώς μαίνεται ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου και η επιδημία του κορωνοϊού.

των Anthony Dipaola & Matthew Martin, Bloomberg

Η Saudi Aramco μειώνει τις προγραμματισμένες δαπάνες για φέτος, στην πρώτη κίνηση που δείχνει ότι ο πόλεμος τιμών που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία αρχίζει να πλήττει την ίδια.

Η κεφαλαιακή δαπάνη θα είναι 25-30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και τα σχέδια για τις δαπάνες των επόμενων ετών αξιολογούνται εκ νέου, ανέφερε η Aramco. Σημειώστε ότι το αρχικό ποσό κεφαλαιακής δαπάνης του πετρελαϊκού κολοσσού που αναφερόταν στην αρχική δημόσια προσφορά ήταν 35-40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2019 ήταν 32,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έχουμε ήδη προβεί σε κινήσεις για να εξορθολογήσουμε τη σχεδιαζόμενη κεφαλαιακή δαπάνη μας για το 2020» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser. Δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού και της επίδρασής του στην οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση, η Aramco υιοθετεί «μία ευέλικτη προσέγγιση στην κατανομή κεφαλαίου».

Ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου που ξεκίνησε από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία απειλεί να πλήξει ακόμα περισσότερο την εταιρεία καθώς τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη προετοιμάζονται να αυξήσουν την προσφορά. Οι μειωμένες τιμές σε αγορές που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της αδύναμης ζήτησης και το αργό πετρέλαιο που έχει χάσει τη μισή του αξία από την αρχή του έτους αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στα έσοδα της εταιρείας.

Οι μετοχές μειώθηκαν περαιτέρω κατά 0,5% την Κυριακή, ενώ η συνολική πτώση της τιμής της μετοχής αγγίζει το 18% για φέτος. Η χρηματιστηριακή αξία της Aramco έχει μειωθεί από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον Δεκέμβριο σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τον κλάδο του πετρελαίου και οι αναλυτές πλέον αναμένουν πτώση της κατανάλωσης, αν και ο ΟΠΕΚ ήταν αρχικά ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ζήτησης φέτος. Η αποτυχία της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών στις 6 Μαρτίου να συμφωνήσουν σε περαιτέρω περικοπές παρατείνει την υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου.