Petrichor Capital Partners: Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον παγκόσμιο επενδυτικό «χάρτη»

Petrichor Capital Partners: Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον παγκόσμιο επενδυτικό «χάρτη»
20180220_Yiannis_Chasikos

Ο Ιωάννης Χάσικος μιλά για τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες, τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και τη συνεργασία με τη Hellenic Seaplanes.

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο CEO της Petrichor Capital Partners, Ιωάννης Χάσικος περνά αρκετό χρόνο στην Ελλάδα, μελετώντας για λογαριασμό των πελατών του τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα. Προσφάτως βρέθηκε στο προσκήνιο, λόγω της ανάμειξής του στο μεγαλεπίβολο project της Hellenic Seaplanes που αφορά στη δημιουργία δικτύου υδροπλάνων.

Όντας ο άνθρωπος που επικοινωνεί καθημερινά με τους Κινέζους επενδυτές, που θέλουν να συμμετάσχουν οικονομικά στο εν λόγω σχήμα, γνωρίζει από πρώτο χέρι τη δυναμική του έργου και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. «Έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με αξιωματούχους και οι διαβεβαιώσεις που πήραμε για την υλοποίηση του έργου είναι ιδιαίτερα θετικές. Από την πλευρά τους οι επενδυτές έχουν δηλώσει έμπρακτα τη δέσμευσή τους και βρίσκονται σε ετοιμότητα, περιμένοντας να «πέσουν» οι σχετικές υπογραφές που θα «ξεκλειδώσουν» την υλοποίηση του έργου των υδροπλάνων» λέει στο fortunegreece.com.

Εξηγεί πως πρόκειται για ένα έργο που έχει τεράστια δυναμική για τη χώρα δεδομένου και του υψηλού αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται αλλά και των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από αυτή. Αποκαλύπτει μάλιστα πως ενόσω η κυβέρνηση ετοιμάζει το σχετικό πλαίσιο, οι  κινέζοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν ναυπηγεία και μεταλλουργία και πως είναι θετικά διακείμενοι στο να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. «Οι συγκεκριμένοι επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν εδώ διότι αντιλαμβάνονται τη χώρα ως «εισιτήριο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η χώρα αναπτύξει μια ευρύτερη πολιτική που καλωσορίζει εμπράκτως ξένους επενδυτές και δείξει διάθεση φιλοξενίας, τα κεφάλαια που μπορούν να εισρεύσουν από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές είναι τεράστια». Προσθέτει πως το έργο των υδατοδρομίων, πέραν της οικονομικής του σημασίας, είναι μεγάλη η εθνική σπουδαιότητα που το χαρακτηρίζει. «Tα ακριτικά νησιά θα αποκτήσουν ζωή λόγω της εύκολης πρόσβασης που θα τους δοθεί προς στα αστικά κέντρα. Πάνω από το Αιγαίο θα πετούν ελληνικά υδροπλάνα αναχαιτίζοντας επεκτατικές πολιτικές γκρίζων ζωνών και θυμίζοντας καθημερινά στη γείτονα χώρα ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό» επισημαίνει.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ο κ. Χάσικος τονίζει, ότι μετά από χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης, ανόδου των τιμών στα χρηματιστήρια, στο real estate και σε άλλες αγορές, οι οικονομίες των χωρών έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και οι επενδυτές προεξοφλούν χαμηλό κίνδυνο και άνοδο των αγορών. Ο δείκτης της ανεργίας των μεγάλων οικονομιών κινείται πτωτικά και η μεταβλητότητα των αγορών έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ ολοκληρώνει τη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ενώ η  FED έχει αρχίσει να ανεβάζει τα βασικά επιτόκια, κινήσεις που μεταφράζονται ως δείγμα ύπαρξης μιας υγιούς οικονομίας.

Η αίσθηση του κ. Χάσικου είναι ότι οι επενδυτές παγκοσμίως είναι θετικοί στο να προχωρήσουν σε “εναλλακτικές” τοποθετήσεις, ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια. Ως παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση του bitcoin, ένα asset χωρίς πραγματική αξία, το οποίο μέσα στο 2017 πολλαπλασίασε την αξία του έως και 14 φορές. «Ο κίνδυνος έχει αρχίσει να υποχωρεί. Σίγουρα τα διεθνή χρηματιστήρια, στην παρούσα φάση, είναι υπεραγορασμένα και μεσοπρόθεσμα θα δούμε να γίνεται μία μικρή διόρθωση. Όμως μακροπρόθεσμα η τάση είναι ανοδική (bulish).

Ο ίδιος σπούδασε νομική με ειδικότητα στο private banking και εργάστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα σε hedge funds και family offices του Λονδίνου. Έχοντας λάβει την απαραίτητη εμπειρία και έχοντας δημιουργήσει το δίκτυό του, αποφάσισε να αυτονομηθεί και να κάνει κάτι δικό του. Η Petrichor Capital Partners είναι μία επενδυτική εταιρεία που εποπτεύεται από την βρετανική κεφαλαιαγορά και συν-διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ομάδα στελεχώνεται από έμπειρους τραπεζίτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις κλειδιά σε μεγάλες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους του Λονδίνου και εξειδικεύονται σε υπηρεσίες wealth management, corporate finance καθώς επίσης tax planning. «Συνειδητά δεν εστιάζουμε σε μεγάλο αριθμό πελατών. Θέλουμε λίγους πελάτες στους οποίους να μπορούμε να παρέχουμε “taylor made” λύσεις και να δημιουργούμε μαζί τους οικογενειακές σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η εκτίμησή του για τα ελληνικά ομόλογα, είναι πως η χώρα επιχειρεί να δανειστεί με καλούς όρους σε ένα καλό momentum. «Τα safe assets δίνουν ελάχιστες αποδόσεις και οι επενδυτές φαίνεται πως είναι έτοιμοι να αναλάβουν το ρίσκο, βάζοντας την Ελλάδα ξανά στον επενδυτικό χάρτη. Εμείς ως εταιρεία προτείνουμε στους ξένους πελάτες μας να επενδύσουν στην  χώρα, γιατί στην αγορά υπάρχουν υποεκτιμημένα assets και η συγκυρία για εξαγορές και επενδύσεις είναι καλή. Προϋπόθεση βέβαια σωστών τοποθετήσεων στην Ελλάδα είναι η γνώση της νοοτροπίας και των ιδιομορφιών της χώρας».

Τουρισμός, υποδομές, και γενικά το real estate είναι, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, οι τομείς που προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Μετά από οχτώ χρόνια ύφεσης, το 2018 βγαίνουμε επιτέλους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, το ΑΕΠ ανεβαίνει η ανεργία υποχωρεί και τα επιτόκια δανεισμού είναι 50 φορές κάτω από την δυόμιση χρόνια πριν. Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές. Την άτακτη έξοδο που θα οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις Ελλάδος και ευρωπαίων εταίρων με τους επενδυτές να απομακρύνονται λόγω μιας ασταθούς κατάστασης που θα προκύψει και την επιτυχή έξοδο που θα είναι προϊόν συντονισμού με τους εταίρους, συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα εμπνέει αισιοδοξία τους ξένους επενδυτές και που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μερικό και υπό αιρέσεις κούρεμα του δημοσίου χρέους» λέει χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος, το Brexit και το «αγκάθι» Ελλάδα

Ο CEO της  Petrichor Capital Partners αναφέρει πως η περίπτωση της Κύπρου είναι τελείως διαφορετική και πως αν κατάφερε να εξέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα της κρίσης, ήταν γιατί η χώρα διαθέτει έναν ισχυρό τομέα υπηρεσιών και επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, όταν το απαίτησαν οι περιστάσεις. «Μετά την  επιβολή του «κουρέματος» θεσμικοί και επιχειρηματίες δεν έχασαν χρόνο. Πήραν αμέσως το πρώτο αεροπλάνο για να δουν από κοντά τους πελάτες τους και να τους καθησυχάσουν. Επίσης, δημιούργησαν ευθύς αμέσως νέα προϊόντα για να μη χάσουν τη ζήτηση. Μόνο το κυπριακό διαβατήριο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έφερε στη χώρα έσοδα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να συγκρατήσουμε τους ξένους πελάτες και επενδυτές αλλά, ταυτόχρονα, να δείξουμε ότι το σύστημα ανταποκρίνεται στις όποιες αλλαγές και ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος».

Είναι κατηγορηματικός όταν λέει πως στην περίπτωση της Ελλάδας, η έξοδος από το μηχανισμό σταθερότητας θα καθορίσει τις κινήσεις των ξένων επενδυτών, ενώ υπογραμμίζει πως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η πολιτική σταθερότητα – θεσμική και δημοσιονομική – και η ύπαρξη ενός ευέλικτου δημόσιου τομέα.

«Κρίνοντας από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αναμένουμε μετά τις εκλογές στην Ιταλία, Μέρκελ και Μακρόν να δίνουν πολιτική κατεύθυνση και να εισαγάγουν στην ευρωζώνη νέες μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμούν την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση ως τροχοπέδη. Η συγκυρία ευνοεί τη χώρα, αφού Ελλάδα  και εταίροι έχουν ευθυγραμμισμένα πολιτικά κίνητρα για μια ομαλή έξοδο από το μηχανισμό σταθερότητας. Όσο για το Brexit δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Κατά τη γνώμη μου είναι μία έξοδος κατ’ επίφαση παρά κατ’ ουσία. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν κάνει το σχεδιασμό τους και έχουν ήδη μεταφέρει αρκετά στελέχη τους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Ο κ. Χάσικος εξηγεί πως όταν έρχεται στην Petrichor ένας νέος πελάτης, αυτό που κοιτάει είναι η επενδυτική εμπειρία και γνώσεις που έχει, το risk profile, πόσο δηλαδή είναι διατεθειμένος να ρισκάρει για να τοποθετηθεί, το χρονικό ορίζοντα των επενδύσεων του και τις γεωγραφικές περιοχές που επιθυμεί να διασπείρει το χαρτοφυλάκιό του.

Για το 2018 εστιάζει σε ακόμα πιο πρόσωποκεντρικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ασία. Όπως λέει η Κίνα είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά, διότι διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ανώτερου οικονομικού υπόβαθρου που θέλουν να επενδύσουν εκτός των εθνικών τους συνόρων.