Πέτσας: Οφείλουμε να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με διαφορετικό τρόπο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως τις πιο κρίσιμες για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τις επόμενες ημέρες.

Φέτος οφείλουμε να τιμήσουμε το Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο, όπως τιμήσαμε την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι «συγκεντρώσεις και πορείες δεν επιτρέπονται, θα έδιναν λάθος μήνυμα στην κοινωνία».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην δήλωση του πρωθυπουργού που καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια λιτή εκδήλωση για την αυριανή ημέρα με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν μπορεί η επέτειος του Πολυτεχνείου να γίνεται πεδίο διχασμού» προσέθεσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να καλεί πολίτες σε απείθεια των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Σε μια πορεία ο μόνος που θα γιορτάσει, θα είναι ο κορωνοϊός».

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κάποια κόμματα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία, είπε «όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση απομονώνονται από τους πολίτες. Επομένως, η ΕΛ.ΑΣ θα κάνει δουλειά της, θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο και δεν θα γίνουν πορείες».

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμη ότι είναι ευκαιρία να στείλουν οι αρχηγοί μήνυμα ενότητας, διαφορετικά, αν επιλέξουν να προχωρήσουν στην πορεία «θα εκτεθούν στα μάτια της κοινής γνώμης».

Εξάλλου είπε ότι για την συνταγματικότητα της απαγόρευσης έχουν γνωμοδοτήσει πολλοί συνταγματολόγοι και πρόσθεσε ότι φυσικός κριτής είναι ο δικαστής.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλήσουμε πίσω. Η χώρα μας με τις προαγορές που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 25 εκατομμύρια δόσεις και προχωρά στο σχεδιασμό του εμβολιασμού εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Αύριο στις 14.00 στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί επίσης και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε στη συνέχεια πως «παρά τη σχετικά καλύτερη θέση τής Ελλάδας έναντι των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς θανάτων» και τόνισε:

«Κινούμαστε σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια ΜΕΘ έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτά τα μισά περίπου είναι ΜΕΘ για covid περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες οι κλίνες στις ΜΕΘ ανέρχονταν σε 930 εκ των οποίων οι 229 διατίθεντο για τη νοσηλεία ασθενών με covid-19.

Τη στιγμή αυτή καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ covid όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Το δεύτερο επίπεδο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μας μετά από οχτώμισι μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορωνοϊό και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο μας».