Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο- Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο- Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία και ετοιμότητα
(Ξένη Δημοσίευση) Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 19», που διεξήχθη από 14 έως 21 Μαρτίου 2019, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους. Πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με σκοπό: α. Την ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων. β. Την εκπαίδευση στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο. γ. Την αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής. Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ ως πλοίο Διοικήσεως και Έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΚΑΛΥΨΩ και ΕΥΡΩΠΗ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το Γαλλικό πλοίο FS LYRE, το Ισπανικό πλοίο SPS DUERO, το Ρουμανικό πλοίο RΟS A. CATUNEANU, μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2) αποτελούμενη από το Γερμανικό πλοίο FGS WERRA, το Ισπανικό πλοίο SPS TAJO, το Ιταλικό πλοίο ITS TERMOLI και το Τουρκικό πλοίο TCG AKCAKOCA, ομάδες εξο Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση αναπτύσσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μετά την Navtex της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Για «κλιμάκωση της έντασης» στο Αιγαίο από την Τουρκία μετά και την τελευταία navtex που εξέδωσε για σεισμολογικές έρευνες ΝΑ του Καστελόριζου μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. όπως είπε, η Τουρκία εμμένει στην παραβατικότητα, στην απόλυτη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα διαμηνύει, όπως είπε, ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας της, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Και στην επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά πρόκληση για όλον τον ορθόδοξο κόσμο.

Ήδη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ενημερώθηκαν Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες.

«Μετά από δύο 24ωρα, η κατάσταση παραμένει σταθερή. Παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.