Pfizer: Αποτελεσματικότητα κατά 90% για το χάπι κατά του κορωνοϊού δείχνουν νέα εργαστηριακά δεδομένα

Pfizer: Αποτελεσματικότητα κατά 90% για το χάπι κατά του κορωνοϊού δείχνουν νέα εργαστηριακά δεδομένα
Medicine pills are seen with Pfizer logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 27, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι η τελική ανάλυση του αντιιικού χαπιού της κατά της COVID-19 συνεχίζει να εμφανίζει αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά της γρήγορης εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το σκεύασμα, που λαμβάνεται δια του στόματος, ήταν κατά 89% περίπου αποτελεσματικό στην αποτροπή νοσηλειών ή θανάτων όταν συγκριθεί με το placebo με βάση ενδιάμεσα αποτελέσματα για περίπου 1.200 ανθρώπους. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν επιπροσθέτως 1.000 ανθρώπους.

Δεν καταγράφηκε κανείς θάνατος στη δοκιμή από αυτούς που έλαβαν τη θεραπεία της Pfizer, συγκριτικά με 12 θανάτους μεταξύ αυτών που έλαβαν το placebo.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται με το παλαιότερο αντιιικό ritonavir κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες ξεκινώντας λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Εάν δοθεί έγκριση, η θεραπεία θα πωλείται ως Paxlovid.

Η Pfizer παρουσίασε επίσης αρχικά στοιχεία από δεύτερη κλινική δοκιμή που δείχνουν ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες μεσαίου κινδύνου.