Pfizer: Μυεί τις γυναίκες στην τεχνολογία

Pfizer: Μυεί τις γυναίκες στην τεχνολογία
epa06882053 A view of a sign at Pfizer's headquarters in New York, New York, USA, 11 July 2018. The company announced on Tuesday plans to delay raising the prices on a number its drugs one day after US President Trump accused the company by name of raising prices on drugs "for no reason". EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και τα οφέλη του Rotational Graduate Program.

Όσο και να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό, τεχνολογικό αλφαβητισμό και εκδημοκρατισμό σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα νέα τεχνολογικά εργαλεία, το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας εξακολουθεί και παραμένει υψηλό. Αφενός διότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατευθύνει τις γυναίκες σε μη παραδοσιακά, κορεσμένα με τα χρόνια, επαγγέλματα, τα οποία έχουν χαμηλή απορρόφηση, αφετέρου επειδή οι ίδιες οι εταιρείες παραμένουν προκατειλημμένες και συνεχίζουν να επιλέγουν άνδρες για τις συγκεκριμένες θέσεις θεωρώντας τους περισσότερο tech-savvy.

Η Pfizer σε μια προσπάθεια να μυήσει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας και να τις εκπαιδεύσει σε ειδικότητες που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσουν στην αγορά εργασίας, δημιούργησε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το οποίο πριν από λίγες ημέρες υποδέχτηκε τις πρώτες τέσσερις νέες απόφοιτες που θα ενταχθούν στο Rotational Graduate Program.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο τρέχει σε όλο τον κόσμο και τώρα και στη Θεσσαλονίκη, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτρέπει σε στελέχη που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ψηφιακό Οργανισμό της Pfizer μέσα από διάφορους ρόλους και θέσεις εργασίας προωθώντας παράλληλα μια κουλτούρα διαρκούς μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης.

Οι νέες απόφοιτες, για τα 2 επόμενα χρόνια, θα απασχοληθούν διαδοχικά σε τέσσερις θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον ψηφιακό οργανισμό της Pfizer, για διάστημα 6 μηνών στην κάθε μία, ξεκινώντας ως Data Scientist, Data Scientist/Analyst, Software engineer και Business Analyst.

«Φέτος εστιάσαμε στην ενίσχυση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας το οποίο στην Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικό. Επιδίωξη μας είναι το Graduate Rotational Program να γίνει θεσμός για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, να διενεργείται κάθε χρόνο και να απευθύνεται σε όλα τα φύλα» λέει στο fortunegreece.com η Βιβή Ντριγκόγια, Project manager, CDI communications, Center for Digital Innovation της Pfizer.

Η δομή του προγράμματος, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, και δίνει τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να διαλέξουν στο τέλος το αντικείμενο το οποίο ταιριάζει τόσο με την προσωπικότητα όσο και με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους σύμφωνα με τη δέσμευση του Ψηφιακού Οργανισμού της Pfizer να προωθεί ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την αποδοχή της διαφορετικότητας και την εξέλιξη και ανάπτυξη μέσα από τη συνεχή μάθηση.

«Όσες επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα προσλήφθηκαν στη Pfizer. Η αξία αυτού του προγράμματος είναι ότι τους δίνει τη δυνατότητα να περάσουν από 4 διαφορετικές θέσεις (για διάστημα 6 μηνών στην κάθε μια) και στο τέλος να διαλέξουν το αντικείμενο το οποίο ταιριάζει τόσο με την προσωπικότητα όσο και με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία από ανάλογη θέση» επισημαίνει η κα Ντριγκόγια.

Προσθέτει πως η γνωστή φαρμακοβιομηχανία απευθύνθηκε σε διάφορες σχολές, και πως οι απόφοιτες αγκάλιασαν αμέσως τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Είχαμε αρκετές συμμετοχές και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό καθώς σχεδιάζουμε κι άλλες  παρόμοιες δράσεις για το μέλλον».

Για την επιλογή των αποφοίτων, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας πραγματοποίησε πρόσφατα έναν μαραθώνιο καινοτομίας (Hackathon) σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και με το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας. Το Hackathon, απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες απόφοιτες τεχνολογικών σχολών, σχολών πληροφορικής, ηλεκτρολόγων μηχανικών και θετικών επιστημών.

Σχολιάζοντας το υφιστάμενο ποσοστό των Ελληνίδων που στρέφονται στα επαγγέλματα τεχνολογίας, καθώς και τους τομείς που δημιουργούν επαγγελματικές ευκαιρίες για τις γυναίκες, η κα Ντριγκόγια απαντά: «Τα νούμερα στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ως προς την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: το ποσοστό των γυναικών με ειδίκευση στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες το 2018 ήταν 11% στην Ελλάδα έναντι 17% στην ΕΕ. Τέτοιες δράσεις που δίνουν έμφαση στην συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον βοηθούν στην αλλαγή νοοτροπίας και συνεπώς στην αύξηση του ποσοστού και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για γυναίκες στο χώρο της έρευνας και τεχνολογίας. Στο Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας περίπου το 37% των προσλήψεων αφορούν γυναίκες, που εργάζονται στην ανάπτυξη λογισμικού, την ευέλικτη διαχείριση έργων, τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη δεδομένων, την αυτοματοποίηση διαδικασιών κ.ά και στοχεύουμε το ποσοστό αυτό να το αυξήσουμε» καταλήγει.