Pfizer: Συνομιλίες με 90 χώρες για το φάρμακο της Covid-19, 500 εκατ. δόσεις το 2022

Pfizer: Συνομιλίες με 90 χώρες για το φάρμακο της Covid-19, 500 εκατ. δόσεις το 2022
Medicine pills are seen with Pfizer logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 27, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc βρίσκεται σε συνομιλίες με 90 χώρες για συμβάσεις προμηθειών για το πειραματικό της χάπι για την Covid-19, το οποίο αποδείχθηκε ότι μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη ο πρόεδρος και γενικός της διευθυντής Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Μπουρλά, ο οποίος κάνει τις συνομιλίες, πρόσθεσε ότι η Pfizer αναμένει να τιμολογήσει το φάρμακό της, που ονομάζεται Paxlovid, κοντά στην τιμή που η ανταγωνιστική Merck & Co Inc όρισε για το υποψήφιο αντιιικό της φάρμακο κατά της Covid-19 που λαμβάνεται από το στόμα.

Η συμβατική τιμή για το χάπι της μολνοπιραβίρης της Merck κυμαίνεται στα 700 δολάρια για πενθήμερη θεραπευτική αγωγή.

Τι είπε ο CEO της Pfizer στο CNN

«Aνακοινώνουμε το χάπι για τη θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Ελάχιστοι πλέον θα χρειάζονται νοσηλεία.

Η χρήση αυτού του χαπιού θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές» ανέφερε.

Στην ερώτηση πότε το χάπι θα λάβει έγκριση, ο Bourla απάντησε ότι «Θα υποβάλουμε αίτηση (για έγκριση) το συντομότερο δυνατό.

Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουμε αίτημα πριν τη γιορτή των Ευχαριστιών (25/11).  Αναμένουμε ότι θα παραγάγουμε 500 εκατομμύρια χάπια το 2022, το οποίο σημαίνει 50 εκατομμύρια θεραπείες.

Κάθε θεραπεία είναι για πέντε μέρες, δύο χάπια την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ.

Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αλλά το πρώτο μισό του έτους περιμένω περίπου τα μισά από τα 50 εκατ. άρα, ίσως λίγο λιγότερα από 25 εκατομμύρια».