Ποια η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία

Ποια η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία
epa05425189 German Chancellor Angela Merkel (R) next to French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault (L), along with other attendees, observe a moment of silence for the victims of the recent attack in Nice, France, at the beginning of the Asia-Europe Meeting (ASEM) Summit in Ulan Bator, Mongolia, 15 July 2016. Mongolia is hosting the 11th ASEM Summit of Heads of State and Government (ASEM11) from 15 to 16 July 2016. EPA/KAY NIETFELD

Μήνυμα συμπαράστασης στέλνουν ηγέτες κρατών στη Γαλλία μετά την πολύνεκρη επίθεση.

Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκγελα Μέρκελ καταδικάζοντας την επίθεση στην πόλη της Νίκαιας, στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Όλοι εμείς που έχουμε έρθει μαζί στη σύνοδο κορυφής της ASEM (Ευρώπης-Ασίας) είμαστε ενωμένοι και καταδικάζουμε την επίθεση της της μαζικής δολοφονίας στη Νίκαια», τόνισε η Μέρκελ στο περιθώριο της 11ης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν ασιάτες και ευρωπαίοι ηγέτες στη Μογγολία.

«Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενωμένη μαζί με πολλούς, πολλούς άλλους. Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις όλες τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Οι εικόνες που μας έρχονται από τη Νίκαια είναι τρομακτικές. Η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς και φίλους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ανάρτησε και το μήνυμα του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), μια μαύρη εικόνα με τη φράση «Θρηνούμε για τα θύματα στη Νίκαια».

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επίσης στον λογαριασμό Twitter του υπουργείου του, έγραψε: «Μοιραζόμαστε τη θλίψη των Γάλλων φίλων μας και στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από την θλίψη που χτύπησε για μια ακόμη φορά τους Γάλλους φίλους. «Η σκέψη μας βρίσκεται στα θύματα, τους συγγενείς και όλους τους ανθρώπους στη Νίκαια», πρόσθεσε.

Στην Ισπανία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον γαλλικό λαό μετά την “αποτρόπαιη επίθεση” που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια.

«Τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα σε ολόκληρο τον γαλλικό λα»”, ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter. Είπε πως θα κάνει δηλώσεις για την “αποτρόπαιη επίθεση” αργότερα σήμερα στο μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.
Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμ καταδίκασαν την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε σήμερα την επίθεση στη Νίκαια. “Είναι τραγικό ότι η Γαλλία βιώνει σε υπερθετικό βαθμό τη βία και την τραγωδία. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των Γάλλων. Είναι ένας πόλεμος κατά των τρομοκρατικών ομάδων, των ακραίων αυτών τζιχαντιστικών ομάδων”, τόνισε η Κλίντον μιλώντας στην εκπομπή “The

O’Reilly Factor του τηλεοπτικού δικτύου Fox News , όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλική Ριβιέρα.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλτ Τραμπ, δήλωσε: “Είναι πόλεμος”.

Ο Τραμπ ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου του, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter. “Μετά την τρομερή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, αναβάλλω τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου”.

Ο Τραμπ υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την οποία αποκαλεί “καρκίνο”. Παράλληλα, προτείνει τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ κατά των τζιχαντιστών, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία θα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί “για έναν σκοπό.”

Δηλώνει επίσης ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ζητήσει από το Κογκρέσο την κήρυξη πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Συλλυπητήρια στον Ολάντ έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ για τη φονική επίθεση στη Νίκαια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε τηλεγράφημα στον γάλλο ομόλογό του πρόεδρο Ολάντ, στο οποίο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του έπειτα από αυτή την απάνθρωπη, βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία στέκεται αλληλέγγυα με τον λαό της Γαλλίας σε αυτές τις δύσκολες ημέρες και συμμερίζεται πλήρως την οδύνη της», πρόσθεσε.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου στις οικογένειες των θυμάτων

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, στις 2:00 τα ξημερώματα, με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, κ. Christophe Chantepy και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γάλλο ομόλογό του Ολάντ τις οικογένειες των θυμάτων και τον Γαλλικό Λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου, για το πολύνεκρο τρομοκρατικό συμβάν στη Νίκαια, την ημέρα μάλιστα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας.