Ποια χώρα προσπέρασε την Αμερική σε δισεκατομμυριούχους

Ποια χώρα προσπέρασε την Αμερική σε δισεκατομμυριούχους

Οι ΗΠΑ με 537 δισεκατομμυριούχους έμειναν στη δεύτερη θέση.

Για πρώτη φορά η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αριθμό δισεκατομμυριούχων κι αυτό παρά την οικονομική επιβράδυνση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και την κρίση του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των Κινέζων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε φέτος κατά 242 κι έφθασε τους 596, σύμφωνα με την Έκθεση Hurun (Hurun Report) που καταγράφει τον αριθμό των πλουσίων στη χώρα. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ είναι 537.

Πρώτος στην λίστα των Κινέζων δισεκατομμυριούχων είναι αυτή τη χρονιά ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο 60χρονος πρόεδρος του ομίλου Dalian Wanda, που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και κινηματογράφους, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά 52% από τον περασμένο χρόνο κι ανήλθε σε 34,4 δισ. δολάρια (30 δισ. ευρώ), κυρίως χάρη στα κέρδη από το χρηματιστήριο.

«Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Κίνα κατέγραψαν την καλύτερη χρονιά τους και δημιούργησαν περισσότερο πλούτο από ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα μία χώρα μέσα σε ένα χρόνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ρούπερτ Χούτζγουερφ, πρόεδρος και επικεφαλής ερευνητής της Έκθεσης Hurun.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Τζακ Μα της Alibaba, τον οποίο εκθρόνισε από την κορυφή ο Τζιανλίν. H περιουσία του ιδρυτή του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέρχεται σε 22,7 δισ. δολάρια (19,8 δισ. ευρώ).

Ακολουθεί ο 69χρονος Ζoνγκ Κινγκχού, ιδιοκτήτης της Wahaha, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας στην Κίνα στα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα νερά, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 21,2 δισ. δολάρια (18,3 δισ. ευρώ).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Μα Χουατένγκ, ιδιοκτήτης του ιστότοπου μηνυμάτων Tencent, παρόχου της δημοφιλούς υπηρεσίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης WeChat με 19 δισ. δολάρια (16,6 δισ. ευρώ) και ακολουθεί ο Λέι Τζουν, συνιδρυτής της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Xiaomi, ο οποίος διπλασίασε την περιουσία του που σήμερα ανέρχεται σε 14 δισ. δολάρια (12,2 δισ. ευρώ).