Ποια χώρα θα «κερδίσει» τελικά την παραγωγή της Harley Davidson στην Ευρώπη;

Ποια χώρα θα «κερδίσει» τελικά την παραγωγή της Harley Davidson στην Ευρώπη;

Και η Ιταλία στον χορό των μνηστήρων για την παραγωγή των διάσημων αμερικάνικων μηχανών.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει την προστατευτική του πολιτική και να επιβάλει φόρους, δεν συμβάλλει μόνον στην στήριξη- όπως πιστεύει ο ίδιος- των αμερικανικών επιχειρήσεων από τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, αλλά συνάμα οδηγεί και στην έξοδο τις αμερικανικές βιομηχανίες που στοχεύουν προς τις εξαγωγές, ιδίως προς την Ευρώπη.

Αυτό συνέβη με την θρυλική εταιρεία κατασκευής μηχανών Harley Davidson, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σκέπτεται λόγω του εμπορικού πολέμου που ξέσπασε με την ΕΕ, ένεκα των φόρων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, να μεταφέρει τμήμα της παραγωγής της, που προορίζεται για την Ευρώπη κι αλλού, στη Γηραιά Ήπειρο. Είναι η εταιρεία που παράγει ίσως τη διασημότερη στον κόσμο μηχανή: αυτή που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ποπ κουλτούρας μέσω του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας.

Επιπλέον όμως, η Harley Davidson δεν συμβάλλει μόνον στη διάδοση της αμερικάνικης κουλτούρας στον κόσμο, αλλά εισφέρει και μεγάλο μερίδιο στα κέρδη της αμερικανικής οικονομίας. Με έναν τζίρο έξι δισεκ. δολαρίων τον χρόνο σε όλον τον κόσμο και με κεφαλαιοποίηση ύψους 7,4 δισεκ. δολαρίων στην  Γουόλ Στριτ, η εταιρεία θεωρείται ένας από τους πυλώνες της αμερικανικής βιομηχανίας οχημάτων. Και το σημαντικότερο; Η έδρα της εταιρείας εξακολουθεί να βρίσκεται από το 1903 στο Μιλγουόκι, μία από τις πιο αποβιομηχανοποιημένες και με μεγάλη ανεργία περιφέρειες. Δεδομένου ότι το 90% της εταιρείας προέρχεται από την ίδια της την παραγωγή, το ενδεχόμενο να αποδημήσει, έστω και μερικώς, σε άλλη ήπειρο, θα δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που προσδοκά ο Τραμπ: αύξηση εγχώριας παραγωγής, θέσεις εργασίας και κέρδη από την κατανάλωση (ντόπιων) προϊόντων.  Τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος πασχίζει να πείσει τη διεύθυνση της Harley Davidson να επανεξετάσει την απόφασή του.

Όμως η εταιρεία ήδη έχει ανακοινώσει πως σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο. Καθώς κάθε χρόνο βρίσκει περίπου 40.000 νέους πελάτες στην Ευρώπη, η αύξηση των δασμών από το 6 στο 31%, αυξάνουν κατά 1.880 ευρώ το μέσο κόστος παραγωγής των μηχανών της, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Ασφαλειών και Εμπορικών Ανταλλαγών (SEC). Γεγονός που θα καθιστά απαγορευτική την αγορά των μηχανών της (σήμερα χωρίς τους δασμούς τα μεγάλα μοντέλα στοιχίζουν άνω των 20.000 ευρώ). Επιπλέον, υπολογίζει πως ο οικονομικός αντίκτυπος μόνον για το 2018 θα κυμανθεί μεταξύ 25 με 38 εκατ. ευρώ), ενώ αν συνυπολογισθούν και οι σκοπούμενοι ευρωπαϊκοί δασμοί, το κόστος για την εταιρεία θα εκτιναχθεί στα 85 εκατ. δολάρια. Επομένως, η μετοίκησή της σε χώρες όπως πχ η Σλοβακία και η Τσεχία, είναι πλέον όχι μόνον αναγκαία, αλλά και ελκυστική. Άλλωστε, η ίδια η εταιρεία ήδη έχει σημεία παραγωγής της στην Ασία, συνεπώς η δημιουργία ακόμη κάποιων στην Ευρώπη δεν θα θεωρείτο ασυνεπές προς τη στρατηγική της.

Αλλά δεν είναι μόνο οι παραδοσιακά «φθηνές» χώρες παραγωγής που είναι ελκυστικές για να αποτελέσουν το σημείο παραγωγής σε μία υποτιθέμενη μεταφορά της Harley Davidson. Και η γειτονική Ιταλία, μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην μοτοκίνηση και την παραγωγή θρυλικών μηχανών, διεκδικεί να αποτελέσει τη νέα έδρα παραγωγής των θρυλικών μηχανών. Δεν είναι μόνον που διαθέτει την τεχνογνωσία, τα έτοιμα εργοστάσια, και το ειδικευμένο προσωπικό.

Με δεδομένο ότι η εταιρεία επείγεται να θέσει σ’ εφαρμογή τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της, να λανσάρει στην παγκόσμια αγορά μία εκατοστή νέα μοντέλα- με ναυαρχίδα μία νέα ηλεκτρική μηχανή- είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη της να βρει το συντομότερο και έναν στρατηγικό συνέταιρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προστατευτική πολιτική του Τραμπ όμως «φρενάρει» τα αναπτυξιακά της σχέδια. Και παράλληλα κάνει άλλους να τρίβουν τα χέρια τους, περιμένοντας εκείνες τις αμερικανικές εταιρείες που αντιλαμβάνονται πως η μεγάλη πελατεία τους δεν βρίσκεται μόνον εντός των ΗΠΑ.

Πηγές: Il Sole 24 Ore, El Publico