Ποια επαγγέλματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα

Ποια επαγγέλματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού αυτά είναι τα πλέον δυναμικά επαγγέλματα στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι, οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων, οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου (λογιστές, βοηθοί λογιστών) είναι κατά σειράτα πλέον δυναμικά επαγγέλματα στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης 2018 του Ελληνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το 1/4 των εργαζόμενων είναι συγκεντρωμένο σε μόνο τρία επαγγέλματα: πωλητές σε καταστήματα, απασχολούμενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Ακολουθούν οι βοηθοί λογιστών και οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών.

Ο πιο «δυναμικός» κλάδος οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα είναι φυσικά η Εστίαση και ακολουθούν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Δραστηριότητες που έχουν «γκελ» στην αγορά είναι επίσης οι καλλιέργειες, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες, κλάδος που κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια.

Ο κλάδος της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές τηλεπικοινωνίες) από την άλλη πλευρά που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασίας ,δεν απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.

Η έκθεση για το 2018 παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού αποτυπώνει επίσης την αυξητική τάση των θέσεων εργασίας από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι μήνες με τις περισσότερες προσλήψεις είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος λόγω της τουριστικής περιόδου ενώ ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις – αποχωρήσεις είναι ο Οκτώβριος.

Οι υπάλληλοι γραφείου, οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, οι πωλητές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα είναι οι τρεις κατηγορίες με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας για τα έτη 2014 έως 2017. Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες της εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας με αυξημένη ωστόσο επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες- εποχικότητα κλπ. Το λιανικό εμπόριο είναι ο αμέσως επόμενος κλάδος.

Νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων παρουσιάζουν όλες οι Περιφέρειες, ακόμη και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016. Ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων, μετά τη σημαντική μείωση του από το 2008 μέχρι και το 2013, εμφανίζει σταθερή αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και μετά.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι μισές νέες θέσεις εργασίας αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Το πλήθος των απασχολούμενων με μερική απασχόληση διπλασιάστηκε από το 2001 έως το 2017 ενώ μετά ακολούθησε μικρή πτωτική πορεία. Η ανεργία καταγράφει μικρή κάμψη αλλά ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στις περιφέρειες που η απασχόληση στον τουρισμό είναι έντονη, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι σημαντικά χαμηλότερο (Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου 11,94%, Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 13,78%, Περιφέρεια Κρήτης 23,29%) σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. . Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη «αντιπροσώπευση» στην ανεργία είναι αυτή των 35-49 ετών (39,19%). Σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο σύνολο της χώρας παρουσιάζουν μείωση από το 2014 έως το 2015, ενώ το 2016 σημειώνεται αύξηση αν και οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις ιδρύονται με τη μορφή ΙΚΕ.