Ποια είναι η μυστική ελβετική τράπεζα που «φυλά» τα χρήματα των υπερπλουσίων

Ποια είναι η μυστική ελβετική τράπεζα που «φυλά» τα χρήματα των υπερπλουσίων
A sign of Swiss private Bank Pictet is seen at their headquarters on August 25, 2014 in Geneva. The elite of Swiss private banks will begin lifting the veil on their books after a radical shift in business model, amid tougher international regulations and crackdowns on tax dodgers. Geneva's Bank Pictet opens on August 26, 2014 with an unprecedented release of its first-half results, followed two days later by crosstown rival Lombard Odier. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Έχοντας έδρα στη Γενεύη, διαχειρίζεται χρηματιστηριακές αξίες που ξεπερνούν τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια, με την κερδοφορία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στη  «μυθολογία» της τραπεζικής, ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός ξεχωρίζει: η Banque Pictet & Cie SA. Για περισσότερους από δύο αιώνες, το ελβετικό ίδρυμα φροντίζει για τα περιουσιακά στοιχεία πολύ πλούσιων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Και σε ολόκληρη την ιστορία του, μόνο 43 άτομα – όλοι οι άντρες, όλοι λευκοί – έχουν γίνει managing partners στην Pictet, συνάπτοντας με τους πελάτες μια σχέση πιο στενή από τα δεσμά οποιουδήποτε γάμου.

Έχοντας έδρα στη Γενεύη, διαχειρίζεται χρηματιστηριακές αξίες που ξεπερνούν τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια, με την κερδοφορία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μια ανησυχητική νέα τάση παρεισέφρησε στη Pictet, διαρρηγνύοντας την εταιρική της συνοχή: βασικά στελέχη της άρχισαν να αποχωρούν. Στην «καρδιά» της εξόδου βρίσκεται μια σύγκρουση πολιτισμού. Οι παλαιοί, σκληροί υπάλληλοι με το ατρόμητο ύφος ήλθαν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους νεοπροσληφθέντες τραπεζικούς που κλήθηκαν να διαχειριστούν εκατομμύρια δολάρια από την Ασία και από άλλα μέρη της υφηλίου. Στο μεταξύ, η τράπεζα αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερο κίνδυνο, κάτι που φαίνεται να αλλάζει και τις πελατειακές σχέσεις.

Οι αποχωρήσεις εξέπληξαν τους εταίρους, οι οποίοι θεώρησαν τις εκροές ως επίθεση στο ίδρυμα. «Η Pictet βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ανάμεσα στον παλιό κόσμο των τραπεζιτών της Γενεύης και στον νέο κόσμο της παγκοσμιοποιημένης χρηματοδότησης. Δύο κόσμοι που βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης», λέει ο Pedro Araujo, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Fribourg, ο οποίος έχει μελετήσει τις ελίτ οικογένειες της Ελβετίας.

Παρότι η Pictet σημειώνει σταθερή αύξηση στα έσοδά της με την πάροδο των ετών, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τη ραγδαία μετάβαση σε μια εκσυγχρονισμένη εταιρική δομή, που αγκαλιάστηκε από άλλες γνωστές πρώην συνεργασίες, ιδίως τις Goldman Sachs Group Inc. και Lazard Ltd. Μέχρι και σήμερα, οι τραπεζίτες της Pictet χρησιμοποιούν χειρόγραφες επιστολές για να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους. Και, φυσικά, αυτή δεν είναι η μοναδική τους ιδιομορφία. Στη νέα εποχή, όμως, όλα αυτά φαίνεται πως θα αλλάξουν…