Ποια είναι η νέα θεραπεία της GlaxoSmithKline για τον κορωνοϊό που μόλις απέκτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ποια είναι η νέα θεραπεία της GlaxoSmithKline για τον κορωνοϊό που μόλις απέκτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση
A GSK employee is at work at the factory of British pharmaceutical company GlaxoSmithKline (GSK) in Wavre on February 8, 2021 where the Covid-19 CureVac vaccine will be produced. - British pharmaceutical group GlaxoSmithKline (GSK) and German biotech firm CureVac announced plans to jointly develop a coronavirus vaccine with the potential to counter multi-variants of Covid-19. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Photo: AFP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων της ερευνητικής θεραπείας της μονοκλωνικών αντισωμάτων sotrovimab κατά της COVID-19, όπως ανέφερε σήμερα.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία των ΗΠΑ Vir Biotechnology, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενων υψηλού κινδύνου με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, ανέφερε η Επιτροπή.

Η συμφωνία είναι μια ώθηση στην εργασία της GSK για πιθανές θεραπείες για την COVID-19 αφότου η εταιρία έπαιξε έναν περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων. Αντί να παρασκευάσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η GSK επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην προσφορά βοήθειας σε άλλες εταιρίες και έχει συνεταιριστεί με τη Sanofi για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή της η GSK επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία λέγοντας πως αποτελεί ένα “κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τη θεραπεία περιστατικών COVID-19 στην Ευρώπη”.

Το φάρμακο περιλαμβάνεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν συντεθεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Συνδέονται στην ακίδα πρωτεΐνης και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε περίπου 200 συμβάσεις, για διαφορετικά ιατρικά αντίμετρα, αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση-πλαίσιο με την GlaxoSmithKline, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν το sotrovimab (VIR-7831), εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβει είτε άδεια έκτακτης ανάγκης στο οικείο κράτος μέλος είτε (υπό όρους) άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.