Ποια είναι καλύτερη μέρα και ώρα για να πετάξεις;

Ποια είναι καλύτερη μέρα και ώρα για να πετάξεις;
man in airport and airplane in sky

Μερικά σημαντικά tips για να αποφεύγετε τις «κακοτοπιές» στα αεροδρόμια και κυρίως τις καθυστερήσεις.

 

Αν είστε από εκείνους που λόγω της φύσης της δουλειάς τους ή λόγω της «τρέλας» τους για τα ταξίδια έχουν κάνει το αεροδρόμιο δεύτερο σπίτι τους, σίγουρα βρίσκεστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ανθρώπων που θα ήθελαν να έχουν την πολυτέλεια να γνωρίζουν νέα μέρη και να βιώνουν μοναδικές εμπειρίες, όπως εσείς. Για εσάς βέβαια που βρίσκεστε διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι και περιφέρεστε από lounge σε lounge, η όλη διαδικασία μπορεί να είναι λιγότερο συναρπαστική από όσο φαντάζει, ειδικά στην περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις.

Και ενώ εσείς έχετε προνοήσει, έχοντας κάνει εγκαίρως mobile check in και φτάνετε χαλαροί στο αεροδρόμιο, οι αεροπορικές ίσως να μην είναι τόσο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πολύωρες καθυστερήσεις, ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής και μεγάλη σύγχυση, είναι μερικές από τις δυσάρεστες εμπειρίες που μπορεί να κλονίσουν τη διάθεση ακόμη και του πιο καλόβολου ταξιδιώτη. Την ίδια ώρα, τα «κανόνια» στον κλάδο των αερομεταφορών και η ευκολία με την οποία γνωστές χαμηλούς κόστους αερογραμμές αποφασίζουν ξαφνικά να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις τους λόγω έλλειψης προσωπικού, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Προκειμένου να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι τελικά συμβαίνει στα ελληνικά αεροδρόμια και σε τι βαθμό φτάνουν οι καθυστερήσεις, η AirHelp προέβη σε μια μελέτη που εκπονήθηκε σε διάστημα 18 μηνών και συγκρίνει  τις 10 μεγαλύτερες συμβατικές εταιρείες με τις 10 κύριες χαμηλού κόστους που εκτελούν πτήσεις στη χώρα μας. Τα στοιχεία ίσως σας ξαφνιάσουν, αφού στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως το ποσοστό των πτήσεων από εταιρείες χαμηλού κόστους που βγαίνουν εκτός προγράμματος αγγίζει το 18,26%, με τη χειρότερη απόδοση να την έχει αεροπορική εταιρεία με ποσοστό 29,30%.  Με άλλα λόγια 3 στις  10 πτήσεις που εκτελούνται έχουν καθυστέρηση ή ακύρωση!

Υπήρξαν, ωστόσο, και καλά δείγματα γραφής από low cost αεροπορικές, με την καλύτερη της κατηγορίας της να πετυχαίνει απόδοση της τάξης του 7,36%, πολύ κοντά στην καλύτερη απόδοση χρόνου της κορυφαίας συμβατικής αεροπορικής εταιρείας, που είναι 6,80%. Παράλληλα, ο μέσος όρος των καθιερωμένων αεροπορικών είναι σχεδόν 14%.

Αν πάλι νομίζετε ότι οι μεγαλύτερου μεγέθους αεροπορικές, που είναι χρόνια στην αγορά και διατηρούν ένα σοβαρό προφίλ, δείχνουν μεγαλύτερη συνέπεια, αυταπατάστε! Σύμφωνα με τα “ευρήματα” της AirHelp η “χειρότερη” απόδοση αεροπορικής συμβατικής εταιρείας είναι στα 27,17%, αρκετά κοντά με την χειρότερη χαμηλού κόστους (29,30%).

Από τα στοιχεία προκύπτει πως η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου σε χαμηλότερη τιμή δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Τουναντίον! Η όποια καθυστέρηση και δυσλειτουργία έχει να κάνει καθαρά με την οργάνωση και τον επαγγελματισμό της εκάστοτε αεροπορικής.  Με δεδομένο ότι η απόκλιση μεταξύ των δύο διαφορετικών μορφών αερομεταφοράς στις μέρες μας, φαίνεται πως είναι ελάχιστη, μόλις στο 4,26%, η AirHelp προτείνει στους επιβάτες να κλείνουν τις πτήσεις τους με άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα τις ημέρες και τις ώρες πτήσεις που τους βολεύουν.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη ώρα να ταξιδεύει κανείς, έτσι ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε μορφή ταλαιπωρίας και να έχει ήσυχο το κεφάλι του ότι θα φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του;

Σύμφωνα με την AirHelp:

Καλύτερη ώρα για να πετάξεις: μεταξύ  6 π.μ. – 12 μ.μ., με 84,84% των πτήσεων να φεύγουν στην ώρα τους

Χειρότερη ώρα να πετάξεις: μεταξύ 12 μ.μ. – 4 μ.μ., με μόλις 76,57% των πτήσεων να φεύγουν στην ώρα τους

Καλύτερη ημέρα να πετάξεις: Τρίτη με 82,33% ακρίβεια χρόνου & Κυριακή με 81,43% ακρίβεια χρόνου

Χειρότερη ημέρα να πετάξεις: Σάββατο με 77,74% ακρίβεια χρόνου & Παρασκευή με 78,60% ακρίβεια χρόνου

Σε κάθε περίπτωση η AirHelp δεσμεύεται πως αν οι επιβάτες  αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ακύρωση, η εταιρεία θα είναι δίπλα τους για να τους προσφέρει βοήθεια και νομικές υπηρεσίες, ώστε να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωσή τους.