Ποια είναι τα δερματικά συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη της Όμικρον

Ποια είναι τα δερματικά συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη της Όμικρον
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 29: In this photo new COVID-19 variant: Omicron (B.1.1.529) is displayed on a screen and a syringe is seen front in Ankara, Turkey on November 29, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Τα συμπτώματα της Όμικρον μπορεί να θυμίζουν απλό κρυολόγημα, ωστόσο η νέα παραλλαγή φαίνεται πως προκαλέσει και προβλήματα στο δέρμα.

Όπως συνέβαινε και με τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, η Όμικρον μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει εξανθήματα.

Σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη Zoe Covid, σχεδόν το 9% των ανθρώπων που μολύνονται από κορωνοϊό εμφανίζουν εξάνθημα, το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Το πρώτο είναι η κνίδωση, η οποία εκδηλώνεται ως μικρά εξογκώματα που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος και εξαφανίζονται μέσα σε μερικές ώρες. Συνήθως προκαλούν έντονη φαγούρα.

Το δεύτερο είδος εξανθήματος θυμίζει τη θερινή ιδρώα, μικρά, κόκκινα εξογκώματα που εμφανίζονται συχνότερα στους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα. Μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή εβδομάδες.

Ένα άλλο σύμπτωμα, που είναι και το πιο σπάνιο παρατηρήθηκε σε ασθενείς νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Συνήθως έχει τη μορφή εξογκωμάτων κόκκινου ή μωβ χρώματος, που προκαλούν πόνο.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα δερματικά συμπτώματα είναι δυνατό να εμφανιστούν, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που να συνδέονται με τον κορωνοϊό.