Ποια είναι τα «καυτά» μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης

Ποια είναι τα «καυτά» μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) attend a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Yves Herman - RTX1JDTE

Το πρώτο τεστ του φθινοπώρου θα αφορά στην υλοποίηση των δεύτερων προαπαιτούμενων.

Μπορεί επισήμως η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης να τοποθετείται στον Σεπτέμβριο, ωστόσο, το πρώτο τεστ του φθινοπώρου θα αφορά στην υλοποίηση των δεύτερων προαπαιτούμενων, που θα συνδεθούν με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα θα οριστούν στο επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο, τα θέματα που θα αφορούν είναι ιδιαίτερα δύσκολα και για το λόγο αυτό αναμένεται ότι οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μήνες. Στο πακέτο αναμένεται να ενταχθούν τα δύσκολα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η εξεύρεση των ισοδυνάμων, που θα επιτρέψουν να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια.

Παράλληλα, θα έχει αρχίσει να γίνεται ορατή η πορεία της οικονομίας, με αποτέλεσμα, εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις, οι δανειστές να εγείρουν απαιτήσεις για συμπληρωματικά μέτρα, που θα ενταχθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι το δημοψήφισμα για το Brexit θα είναι πλέον παρελθόν και πλέον η Γερμανία θα μετράει αντίστροφα για τις ομοσπονδιακές εκλογές, η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται ότι θα σκληρύνει τη στάση της, προκειμένου να απευθυνθεί στο εσωτερικό της μέτωπο.

Για το λόγο αυτό, όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι οι συζητήσεις για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα θα παραταθούν έως το τέλος του έτους. Κατά συνέπεια, και επειδή τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης κρίνονται ως «καυτά», αφού ανάμεσά τους κυριαρχούν τα εργασιακά, με πρώτο στη λίστα το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η συζήτηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις αρχές του 2017.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ασφυξία θα συνεχίζεται για παρατεταμένο χρονικά διάστημα, αφού τα 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης ίσα ίσα καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως το τέλος του 2016.