Ποια εισοδήματα καλύπτουν τα τεκμήρια και σας γλυτώνουν φόρους

Ποια εισοδήματα καλύπτουν τα τεκμήρια και σας γλυτώνουν φόρους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα αφορολόγητα ή αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα είναι η χρυσή λύση για την κάλυψη τεκμηρίων την αποφυγή φόρων και την διατήρηση δικαιωμάτων στα κοινωνικά επιδόματα.

Τάσος Δασόπουλος

Η κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά έχουν την ατυχία τα περιουσιακά τους στοιχεία διαμορφώνουν ένα τεκμαρτό εισόδημα είναι ένα μόνιμος βραχνάς για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι υπέρβαση του τεκμαρτού εισοδήματος από το πραγματικό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί με βάση το υψηλότερο δηλαδή το τεκμαρτό και θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρος.

Ο δεύτερος – εξίσου σημαντικός είναι ότι το φορολογητέο εισόδημα -εν προκειμένω το τεκμαρτό- λαμβάνεται ως βάση και για την απόδοση μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων όπως πχ το επίδομα τέκνων ή μια έκπτωση κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ.

Η λύση για την αντιμετώπιση των τεκμηρίων είναι η μέθοδος της ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών . Το δικαίωμα που έχει ο φορολογούμενος να μεταφέρει λογιστικά έσοδα που είχε τα περασμένα χρόνια στο χρόνο που προκύπτει η διαφορά πραγματικού με τεκμαρτό εισόδημα καλύπτοντας της διαφορά και φορολογούμενος μόνο για το πραγματικό του εισόδημα .

Στη διαδικασία αυτή βέβαια θα πρέπει να αφαιρέσει από τα κεφάλαια που θα μεταφέρει τις δαπάνες που έκανε κατά έτος ώστε να μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει το περίσσευμα του εισοδήματος που θα μεταφέρει στην χρονιά κατά την οποία κινδυνεύει να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Η «παλέτα» των εισοδημάτων που μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των τεκμηρίων δεν εξαντλείται μόνο σε αυτά που ; φορολογούνται με βάση την κλίμακα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι προστιθέμενες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν λόγω τεκμηρίων μπορούν να καλυφθούν με και με εισοδήματα που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς κατά την καταβολή τους, αλλά υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%. Τα εισοδήματα αυτά είναι τα εξής:

1) Τα μερίσματα.

2) Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.

3) Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/reverse repos).

4) Τα δικαιώματα. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (know how), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

5) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρίες.

6) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.

7) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

8) Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

9) Τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.

10) Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009).

11) Τα αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά Ε.Ε./ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.

12) Τα κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη (άρθ. 71Α ν. 4172/2013).

13) Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.

14) Το εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.

15) Η διατροφή συζύγου και τέκνων.

16) Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου ή των θυμάτων πολέμου ή των αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

17) Το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους

18) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

19) Τα επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.

20) Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμενης πτητικής αποζημίωσης στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

21) Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

22) Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.

23) Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες , οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις και η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.

24) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία των ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.

25 ) Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.

26 ) Οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. (Διατάξεις Προνομίων – Ασυλιών της Ε.Ε.).

27) Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018, το οποίο έχει καταβάλει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

28) Η εκλογική αποζημίωση (παρ. 1. αρ. 108 Π.Δ. 26/2012).

29) Τα μερίσματα των εταιριών της παρ. 5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013.

30) Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων.

31) Οι μισθοί και οι εν γένει αποδοχές των υπαλλήλων του NATO.

32) Το εισόδημα που με βάση τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας απαλλάσσεται και από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

32) Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) του ν. 4551/2018.

33 ) Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, του ΓΕΝΕ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που εισπράχθηκε μέσα στο φορολογικό έτος 2019. Το επίδομα ανεργίας απαλλάσσεται από το φόρο εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του φορολογουμένου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.

34 ) Τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα-εταίρους προσωπικών εταιριών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (O.E., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρίες, κοινοπραξίες κλπ.), μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται μόνο στο όνομα των νομικών προσώπων.

35 ) Έσοδα από πωλήσεις ακινήτων.

36) Η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από Ταμεία Πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου και Επαγγελματικά Ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

37) Έσοδα από την πώληση λοιπών περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.).

38 ) Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής.

39) Δάνεια, κληρονομιές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών

40) Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Αθλητικό Στοίχημα κ.λπ.

41) Χρηματική αποζημίωση που καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν. 4001/2011 για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου.

42) Αποζημίωση για ηθική βλάβη.

43) Υποτροφίες που δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 4386/2016.

44) Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων. Επιστροφή καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων κ.λπ. μπορεί να συμπληρωθεί μόνο όταν το έτος που καταβλήθηκαν τα ποσά υπάγονταν σε τεκμήριο.

45) Κοινωνικό μέρισμα.

46) Εισπραττόμενα από συζύγους χρηματικά ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.

47) Ποσά που προκύπτουν από πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεολυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί 727-728 του Πίνακα 5).

48) Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που διαχειρίζεται και χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία που αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους.

49) Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες (υποπερίπτωση αα’ της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018).

50) Η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών (υποπερίπτωση ββ’ της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018).

51) Το επίδομα στέγασης που χορηγείται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 4472/2017.

52) Οι παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας σύμφωνα με το ν. 3050/2002 (περίπτωση δ’ του άρθρ. 4 του ν. 4520/2018).

53) Το επίδομα ομογενών προσφύγων που χορηγείται βάσει των διατάξεων του ν.δ. 57/1973 (Α’ 149) στο πλαίσιο παροχής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας.

54) Οι έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε άτομα ή οικογένειες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Πηγή: news247.gr