Ποιά κρίση; Ο Nasdaq πλησιάζει ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, αψηφώντας τις επιπτώσεις της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας

Ποιά κρίση; Ο Nasdaq πλησιάζει ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, αψηφώντας τις επιπτώσεις της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας
epa03722951 A view of a sign at the NASDAQ building in Times Square in New York, New York, USA, 29 May 2013. The United States Securities and Exchange Commission announced today that Nasdaq OMX has agreed to pay 10 million US dollars (approximately 7.7 million EUR), the largest penalty ever against a stock exchange, to settle civil charges that stemmed from mistakes made during Facebook's initial public offering in 2012. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Amazon, Alphabet, Microsoft, Apple και Facebook πυροδότησαν την εκρηκτική άνοδο του δείκτη.

της Anne Sraders

Παρά την πανδημία του κορονοϊού που προκαλεί όλεθρο στις αγορές, ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας Nasdaq, στον οποίο περιλαμβάνονται 100 κορυφαίες εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Alphabet, σημείωσε άνοδο την Τρίτη το πρωί, απέχοντας μόνο 2% από τα υψηλά όλων των εποχών που έφτασε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο Nasdaq Composite (ο ευρέως ακολουθούμενος δείκτης του Nasdaq) σημείωσε παρόμοιο άλμα και από το μεσημέρι της Τρίτης απείχε λιγότερο από 4% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.

Στην πραγματικότητα, ο Nasdaq ανέκαμψε πάνω από 30% από τα χαμηλά σημεία του Μαρτίου, καθώς οι αγορές σημείωσαν άνοδο την περασμένη εβδομάδα παρά την αστάθεια του περασμένου μήνα. Ο Nasdaq 100 είναι αυξημένος κατά 6% μέχρι στιγμής, έναντι πτώσης 7% του S&P 500.

Οι μετοχές έχουν ενισχυθεί από την αισιοδοξία σχετικά με ένα πιθανό νέο εμβόλιο, τις χώρες που αρχίζουν σταδιακά να επανεκκινούν τις οικονομίες τους, και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος προκαλεί άγχος σε ορισμένους αναλυτές.

Εν μέρει η άνοδος τροφοδοτήθηκε από μερικές κολοσσιαίες εταιρείες. Οι Amazon, Alphabet, Microsoft, Apple και Facebook αποτελούν περίπου το 20% του S&P 500 και παρόμοιο ποσοστό του Nasdaq 100.

Η διάκριση μεταξύ «νικητών» και «ηττημένων» έχει γίνει ακόμη πιο εμφανής, λένε οι αναλυτές. Σε «μια αγορά όπου υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα, οι επενδυτές σχεδόν πάντα… κυνηγούν την ανάπτυξη και τη βεβαιότητα – αυτός είναι ο μαγικός συνδυασμός», δήλωσε πρόσφατα στο Fortune ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της Wells Fargo Investment Institute, Sameer Samana.

Αυτό το συναίσθημα έχει ωφελήσει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν ευνοηθεί καθώς η εργασία από το σπίτι, οι αγορές στο διαδίκτυο και η συνεχής ροή βίντεο έχουν σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.