Ποια σκληρά μέτρα έρχονται μετά τις εκλογές

Ποια σκληρά μέτρα έρχονται μετά τις εκλογές

Ποιες αλλαγές έρχονται σε συντάξεις και ασφαλιστικό.

Ανεξάρτητα από το ποιο ή ποια κόμματα θα βρεθούν στην εξουσία μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει μια σειρά ήδη ψηφισμένων μέτρων που αναμένεται να πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στο 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ αρχίζει και η σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Ένα ακόμη πλήγμα θα δεχτούν οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα μειωθούν κατά 25% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς και τους δημοσιογράφους.

Οι αλλαγές στις συντάξεις αναμένεται να είναι ριζικές. Αφενός θα αυξηθεί η ποινή για όσους βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα και αφετέρου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καθώς θα γίνεται με μεικτό τρόπο βάσει των ετών ασφάλισης. Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ το «πάγωμα» της κατώτατης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία μέχρι το 2021.

Σε ό,τι αφορά στους φόρους υπερ τρίτων, αυτοί θα καταργηθούν όπως επίσης και η επιχορήγηση από το κράτος των Ταμείων. Ως εκ τούτου, θα αυξηθούν οι εισφορές σε ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.