Ποια μέτρα φέρνει ο Τσακαλώτος στις βαλίτσες του μετά το Eurogroup

Ποια μέτρα φέρνει ο Τσακαλώτος στις βαλίτσες του μετά το Eurogroup
epa05579742 President of Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) at the start of the Eurogroup finance Ministers meeting in Luxembourg, 10 October 2016. EPA/JULIEN WARNAND

Το μήνυμα που πήρε ο υπουργός Οικονομικών από τους Ευρωπαίους συναδέλφους ήταν σαφές.

«Ψηφίστε τα μέτρα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν εν χορώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην κυβέρνηση.

Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν «βαρύ» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τη μη αναγκαιότητα της προληπτικής ψήφισης των μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% τη διετία 2019-2020.

Φεύγοντας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πήρε μαζί του και τη «λίστα με τα προαπαιτούμενα», που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου στα 4.500-5.000 ευρώ, καθώς και η πλήρης απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωμηχανισμού Στήριξης προειδοποίησε πως «η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

Το Eurogroup ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι «αδιαπραγμάτευτη» ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα, που θα φέρουν και πάλι το Ταμείο στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η μπάλα πλέον είναι στο ελληνικό γήπεδο, καθώς ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να βάλει «στη ζυγαριά» τα «γλυκαντικά» που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ως αντίβαρο για τα μέτρα. Πρόκειται για μια δέσμευση ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους το 2018, καθώς και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Το κατά πόσο τα «γλυκαντικά» αυτά θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν το βαρύ πολιτικό κόστος της περικοπής συντάξεων και αφορολόγητου θα κρίνει, όπως όλα δείχνουν και τις πολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη: ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος