Ποια μηνύματα φέρνει ο Τζακ Λιου με την επίσκεψη του στην Αθήνα

Ποια μηνύματα φέρνει ο Τζακ Λιου με την επίσκεψη του στην Αθήνα

Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων αλλά και ελάφρυνση χρέους θα ζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ. 

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, στηρίζουν τη γραμμή του Ταμείου για γενναία ελάφρυνση χρέους και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά παράλληλα θέλουν και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτή τη φράση αναμένεται να συμπυκνωθεί το μήνυμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, που επισκέπτεται την Τετάρτη την Αθήνα.

Αν και οι ΗΠΑ, ζητούν από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την απαίτηση και από την Αθήνα να τρέξει πιο γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πίεση να υλοποιηθούν τα όσα ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή και η πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στο μέτωπο των εργασιακών.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει την τακτική “καρότο και μαστίγιο” στη διαπραγμάτευση. Έτσι, σχεδόν ταυτόχρονα επιλέγουν την επίσκεψη-μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, αλλά και παράλληλα το σαφές μήνυμα προς τους κυβερνώντες ότι πρέπει να εφαρμόσει πίστα όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να μην αναλώνεται σε αιτήματα χαλάρωσης μέτρων που συμφωνήθηκαν πριν από λίγους μήνες. Βάζουν, μάλιστα, ως χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα, ζητώντας έως τότε να έχουν κλείσει όλα τα επίμαχα ζητήματα: προαπαιτούμενα Σεπτεμβρίου, δεύτερη αξιολόγηση, χρέος, συμμετοχή ΔΝΤ.

Παρά την αναταραχή που προκάλεσε το Brexit, καμία από τις δύο πλευρές (Ευρωπαίοι, ΔΝΤ) δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει τη στάση της, καθώς το μότο Σόιμπλε πως “όσοι παραμείνουν  θα πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες” δείχνει να επικρατεί κυρίως μεταξύ των πρώην Ανατολικών χωρών, που έχουν ήδη περάσει από τη βάσανο των προγραμμάτων λιτότητας και θεωρούν ότι το “φάρμακο” πρέπει να το πιουν και οι Έλληνες μέχρι τέλους.

Το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Ελλάδα για να καλέσει να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό υπουργό Οικονομικών, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους. Ευρωπαϊκές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Γερμανία, αντιμετωπίζουν ωστόσο εχθρικά κάθε ιδέα περί ελάφρυνσης χρέους, την οποία έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (την Πέμπτη, στις 11:00, στο υπουργείο Οικονομικών).

Κατόπιν, θα ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας την Παρασκευή και το Σάββατο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.