Πηδάνε όλοι από το «καράβι» της Globo

Πηδάνε όλοι από το «καράβι» της Globo

Αντιμέτωπη με τους πιστωτές της η εταιρεία – Τι απαντούν οι εργαζόμενοι της.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η Globo PLC που και επισήμως βρίσκεται σε καθεστώς αθέτησης των υποχρεώσεων της προς τους πιστωτές της. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία κοινοποίησε στις αρχές του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου όπου είναι εισηγμένη, επιστολή του κύριου δανειστή της, του τραπεζικού ομίλου Barclay’s, με την οποία, όπως σημειώνει, της κοινοποιήθηκε η καταγραφή «ενός ή περισσότερων» περιστατικών αθέτησης πληρωμών (default).

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η τράπεζα διατηρεί ακέραια όλα της τα δικαιώματα απέναντι σε αυτό το πιστωτικό γεγονός και πως εξετάζει τις περαιτέρω ενέργειές της.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου της Globo PLC αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ. To κύριο μέρος των δανείων χορηγήθηκαν το 2014 από τις Barclays Bank Plc και East West United Bank SA με εγγυητές σειρά συνδεδεμένων εταιρειών της Globo.  Στις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας αναφέρονταν ότι στο τέλος του 2014 διέθετε ταμειακά διαθέσιμα περίπου 83 εκατ. ευρώ και 104 εκατ.ευρώ στις ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις του 2015.

Στο μεταξύ και η Moody’s την περασμένη Παρασκευή απέσυρε την αξιολόγηση της Globo, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Ο οίκος αξιολόγησης μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε αποδώσει στην Globo αξιολόγηση «B2», ενόψει της έκδοσης ενός ιδιαίτερα υψηλής απόδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 180 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό δάνειο που τελικά δεν εκδόθηκε ποτέ αποτέλεσε την απαρχή του τέλους της Globo.

Επίσης η εταιρεία RBC Europe Limited παραιτήθηκε από σύμβουλος και διαπραγματευτής της μετοχής της Globo, ενώ από τις τάξεις της εταιρείας παραιτήθηκαν άλλα δύο στελέχη της. Πρόκειται για το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Globo Plc Γκάβιν Μπέρνελ και τη γραμματέα της επιχείρησης Λόρεν Γιανγκ.

Η απάντηση των εργαζόμενων
Απάντηση στα όσα γράφονται για τα προϊόντα της Globo, δίνουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Globo Mobile. Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι ομάδες ανάπτυξης και διαχείρισης προϊόντων της Globo Mobile τονίζεται ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να αντιδράσουν στην πρόσφατη αβάσιμη κριτική για την ποιότητα, ακόμη και την ύπαρξη, των βασικών προϊόντων της εταιρείας GO!Enterprise και GO!AppZone.

Όπως υπογραμμίζουν, εξεπλάγησαν αρνητικά από την αναστολή διαπραγμάτευσης της GLOBO μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης ενός αμερικανικού hedge fund. «Περιμέναμε την επίσημη αντίδραση της εταιρείας στις 26 Οκτωβρίου, για να πληροφορηθούμε τελικά για τις παραιτήσεις και τις απολύσεις στελεχών της διοίκησης», επισημαίνουν. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Globo και θα περιμένουν τα ευρήματα των λογιστών. Ωστόσο, τονίζουν, στα δημοσιεύματα που έχουν ακολουθήσει αλλά και στην έκθεση του hedge fund υπάρχουν λανθασμένα στοιχεία και αναφορές για τα προϊόντα της εταιρείας.

Τονίζουν ότι εργάζονται στα εν λόγω προϊόντα για περισσότερα από 4 χρόνια, υπογραμμίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα εύσημα που έχουν πάρει από διεθνείς οργανισμούς, ενώ επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή η Globo Mobile απασχολεί 91 εργαζόμενους.

Η Globo, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 από τον  Κωστή Παπαδημητρακόπουλο και θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ως πρότυπο καινοτομίας και εξωστρέφειας, γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές του Σίτι επιστολή του κύριου δανειστή της, με την οποία της κοινοποιήθηκε ότι έχουν καταγραφεί «ένα ή περισσότερα» περιστατικά αθέτησης πληρωμών (default) και ότι η τράπεζα εξετάζει την απάντησή της. Σημειωτέων ότι λίγες ημέρες προτού ο κ. Παπαδημητρακόπουλος παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, είχε προβεί σε πώληση των 2/3 των μετοχών που διέθετε στην Globo και είχε ενεχυριάσει εκατομμύρια μετοχές για προσωπικό του δάνειο.