Ποιες αλλαγές έρχονται σε φορολογία και τεκμήρια διαβίωσης

Ποιες αλλαγές έρχονται σε φορολογία και τεκμήρια διαβίωσης

«Μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. 

Ένα φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να φέρει στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με στόχο να διορθωθούν στρεβλώσεις και αδικίες που υπάρχουν σήμερα στη φορολογική νομοθεσία.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία δωρεών, την ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης όταν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων,καθώς και την αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος όταν καταβάλλεται εφάπαξ.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

– Αλλαγές στο σημερινό καθεστώς φορολογίας δωρεών με το οποίο επιβάλλεται φόρος 10% από το πρώτο ευρώ για δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά τους. Το νομοσχέδιο θα θεσπίζει αφορολόγητο όριο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο φόρος προκειμένου να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για πολύ μικρά ποσά ενώ ενδεχομένως να προβλέπει και μείωση συντελεστών.

– Μη ενεργοποίηση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα όταν ο φορολογούμενος έχει μόνο μικρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και ένα αυτοκίνητο ή ακίνητο.

– Αύξηση του συντελεστή 2% που ισχύει σήμερα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος εφάπαξ. Το ποσοστό αυτό που ξαναπροσαρμόστηκε πρόσφατα κρίνεται ιδιαιτέρα μικρό για να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογουμένους για την άμεση εξόφληση του φόρου και για αυτό εξετάζεται η αύξησή του.

Με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή ακίνητα, προωθούνται διαρθρωτικές ρυθμίσεις για τα τεκμήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή από ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά στους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι, αναμένεται να φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ για το «μπλοκάκι», ενώ και με συντελεστές 22% -42% για τον μισθό, έχοντας ταυτόχρονη φοροέκπτωση 2.100 ευρώ.