Ποιες αλλαγές έρχονται στη φορολογία

Ποιες αλλαγές έρχονται στη φορολογία
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ποια φορολογικά μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο Eurogroup της 11ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει βασικά μέτρα του φορολογικού πακέτου με στόχο μια θετική δήλωση προόδου που θα ανοίξει την πόρτα για την τελική συμφωνία στο προεσεχές διάστημα.

Κύριο μέλημα είναι η αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώς στο ΦΠΑ. Αναμένεται να ληφθούν μέτρα που θα μεταφέρουν φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα και στους έχοντες καθώς και ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα οποία συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αποδοχής και από τις δύο πλευρές.

Βασική αλλαγή στη φορολογία θεωρείται, επίσης, η καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες πλην ορισμένων βασικών που θα μείνουν στον χαμηλό συντελεστή (όπως τα φάρμακα), ενώ η αποτελεσματικότερη είσπραξη του φόρου στα νησιά του Αιγαίου εξετάζεται και από τις δύο πλευρές.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, τα εισπρακτικά μετρά του νέου φορολογικού πακέτου θα επικεντρώνονται στα υψηλότερα εισοδήματα. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, χωρίς ως τώρα να έχουν κλειδώσει και οι αποφάσεις, είναι και η επιβολή έκτακτου φόρου στις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας.

Ένα ακόμη προς εξέταση μέτρο είναι η αναστολή της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο όριο που μπορεί να είναι και τα 50.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείονται αναπροσαρμογές προς τα πάνω στον ανώτερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται ακόμη η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, σκάφη κα ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για ακόμη ένα έτος.