Ποιες αλλαγές φέρνει ο ΦΠΑ 15% στις κάρτες

Ποιες αλλαγές φέρνει ο ΦΠΑ 15% στις κάρτες
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πρόταση της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15% για συναλλαγές με χρήση κάρτας και 18% με μετρητά.

Μεγάλες είναι αλλαγές που αναμένεται να έρθουν στην εφαρμογή του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόταση για τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή 15% για συναλλαγές με χρήση κάρτας και 18% με μετρητά, καθώς και τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η πρόταση για εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ στις συναλλαγές με χρήση κάρτας εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επέκταση της χρήσης των καρτών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου που θα εκδίδουν αποδείξεις, που σημαίνει αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος εφαρμογής των μειωμένου συντελεστή στις περιοχές αυτές.

Η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τους συντελεστές 23% και 13% και θεωρείται ως ένα από τα μέτρα για τα οποία έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, αναμένεται να αποφασιστούν και οι παρεμβάσεις που θα υπάρξουν στις φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει το ισχύον καθεστώς.

Πρόκειται κυρίως για φοροαπαλλαγές, οι οποίες κοστίζουν σήμερα σε ετήσια βάση στον κρατικό προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των ετήσιων εσόδων που βάζει στα ταμεία του κάθε χρόνο το κράτος από τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 14,411 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Η τελική πρόταση της Ελλάδας για τον ΦΠΑ