Ποιες αμερικανικές εταιρείες πολιορκούν την ελληνική αγορά ΑΠΕ

Ποιες αμερικανικές εταιρείες πολιορκούν την ελληνική αγορά ΑΠΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo) μιλά από το βήμα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επίσκεψη Πομπέο συνοδεύτηκε από επαφές για αξιοποίηση αμερικανικής τεχνολογίας, αλλά και για επενδυτικές κινήσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θοδωρής Παναγούλης

Επιχειρήσεις με αιολική και φωτοβολταϊκή τεχνογνωσία, θεσμικοί επενδυτές και funds από τις ΗΠΑ βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά, αναζητώντας ευκαιρίες τόσο σε παραδοσιακούς «πράσινους» τομείς, όπως τα αιολικά και φωτοβολταϊκά, όσο και σε νέους, όπως η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων και μονάδων αποθήκευσης.

Στους νέους αυτούς τομείς η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την αμερικανική τεχνολογία, όπως φάνηκε από τις επαφές που έκαναν επιτελείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Θεσσαλονίκη με αμερικανούς αξιωματούχους, στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού εξωτερικών Μ. Πομπέο. Ο τομέας των θαλάσσιων αιολικών, άλλωστε, έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη στις Δυτικές ΗΠΑ, όπου, όπως και στην Μεσόγειο, το βάθος της θάλασσας αυξάνεται απότομα, συνθήκη ιδανική για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα η αμερικανική παρουσία στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αυξάνεται. Από την Invenergy, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικών στην Βόρεια Αμερική που στις αρχές του έτους, προ COVID19, είχε κάνει γνωστό ότι σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην Ελλάδα, έως την 547 Energy (πλατφόρμα ΑΠΕ της Quantum Energy Partners) και από την εταιρεία National Energy, έως κατασκευαστές αιολικού εξοπλισμού όπως η General Electric, η εικόνα δείχνει ότι η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα ενισχύεται.

Στην περίπτωση της Invenergy, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, με πάνω από 150 έργα διεθνώς, ισχύος 21.000 ΜW, το ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά είναι παλιό.

Στην περίπτωση της 547 Energy, συμμετείχε τον Ιούλιο για τρίτη συνεχόμενη φορά σε δημοπρασία της ΡΑΕ, προσθέτοντας 107 νέα ελληνικά MW αιολικής ενέργειας και φτάνοντας συνολικά στα 390 MW.

Η National Energy από την πλευρά της μοχλεύει αμερικανικές χρηματοδοτικές ροές για την ανάπτυξη 270 MW σε project αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Πλάι στις εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου, κινητικότητα παρατηρείται και σε επίπεδο θεσμικών και funds που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Τουλάχιστον δέκα αμερικανικά funds φαίνεται να έχουν βάλει στο ραντάρ τους την περίπτωση ΔΕΗ, ακριβώς εξαιτίας της στρατηγικής της στροφής στις ΑΠΕ.

Κάποια σκέφτονται να μπουν στην μετοχή, άλλα έχουν ήδη τοποθετηθεί, ενώ ορισμένα ετοιμάζονται να κτίσουν υψηλότερες θέσεις. Ανάμεσά τους, τα Bell Rock Capital, Sephora Investment Asdvisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Golden Tree Asset Mangement, Helm Investment Partners, Knighthead Capital Management, Craftsman Manegment, Colt Capital Partners, Kirkoswald Αsset Μanagement.

Τομέας όπου οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερο βάρος είναι επίσης η αντλησιοταμίευση, δηλαδή η αποθήκευση ενέργειας σε ταμιευτήρες νερού, που αντιστοιχούν στο 94% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος αποθήκευσης ενέργειας και διακρίνονται για την υψηλή δυναμικότητα αποθήκευσης, απαραίτητης για να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της μεταβλητότητας της παραγωγής των ΑΠΕ.

Πρόσφατα το αμερικανικό υπ. Ενέργειας είχε προσκαλέσει το ελληνικό ΥΠΕΝ να συμμετάσχει σε πρωτοβουλία-πλατφόρμα για συνεργασίες πάνω στα αντλησιοταμιευτικά. Στόχος του φόρουμ, που είχε επικεφαλής τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ D.Simmons ήταν να στηριχθεί η διείσδυση των μονάδων αντλησιοταμίευσης διεθνώς.