Ποιες ανάγκες πρέπει να καλύψει άμεσα η Ελλάδα

Ποιες ανάγκες πρέπει να καλύψει άμεσα η Ελλάδα

Η δομή ενός δανείου – γέφυρα και τα προβλήματα μιας τέτοιας λύσης – Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.

Το σχέδιο της Κομισιόν για την άμεση ενίσχυση της Ελλάδας προβλέπει την εκταμίευση 7 δισ ευρώ μέσα στον Ιούλιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM). Δάνειο μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSM – στον οποίον συμμετέχουν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχουν ήδη λάβει στο πρόσφατο παρελθόν τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλία.

Πρόκειται για ένα δάνειο που δύναται – εφόσον επιταχυνθούν οι αναγκαίες διαδικασίες – να χορηγηθεί άμεσα και εφάπαξ, ενώ θα συνοδεύεται από μίνι μνημόνιο.

Δεδομένου ότι στον EFSM μετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σχέδια της Κομισιόν για το δάνειο – γέφυρα θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως και από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Οι ενστάσεις από τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανείου στην Ελλάδα, αν και έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο σε εκείνους που έχουν αναλάβει τους απαραίτητους σχεδιασμούς για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Δεδομένης της ύπαρξης των ενστάσεων αυτών, η Ελλάδα αναμένεται να χορηγήσει εγγυήσεις για το βραχυπρόθεσμο δάνειο.

Mε τα 7 δισ. ευρώ, καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας έως και τα τέλη Ιουλίου, όπως:

– οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ.

– η πληρωμή του ελληνικού ομολόγου προς την ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που λήγει τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

– καταβολή τόκων Ιουλίου ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η χώρα έχει ανάγκη πρόσθετων χρημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, προκειμένου στις 20/8 να πληρώσει το δεύτερο ομόλογο της ΕΚΤ, αλλά και τόκους 500 εκατ. ευρώ για τα παλιά δάνεια.