Ποιες χώρες «αντέχουν» στον νέο κορωνοϊό Covid 2019 – Σε τι θέση είναι η Ελλάδα

Ποιες χώρες «αντέχουν» στον νέο κορωνοϊό Covid 2019 – Σε τι θέση είναι η Ελλάδα
epa08240138 A man wearing a protective face mask in Casalpusterlengo, one the northern Italian towns placed under lockdown due to the new coronavirus outbreak, 23 February 2020. Two deaths from the new coronavirus sparked fears throughout northern Italy on Saturday, as about 50,000 people were poised for a weeks-long lockdown imposed by authorities trying to halt a further increase in infections. Italy on Friday became the first country in Europe to report the death of one of its own nationals from the virus, triggering travel restrictions on about a dozen towns where the number of people contaminated has continued to rise. EPA/Andrea Fasani Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάνω από τη βάση το σκορ μας στον Global Health Security Index (GHS).

Μόλις το 5% των χωρών του κόσμου χαρακτηρίζονται από υψηλή ετοιμότητα στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση καταστροφικών βιολογικών κινδύνων όπως επιδημίες και πανδημίες, σύμφωνα με έρευνα για την ασφάλεια της υγείας που διεξήγαγαν σε συνεργασία το Nuclear Threat Initiative, το πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Economist Intelligence Unit – η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην 37η θέση ανάμεσα σε 195 χώρες, με σκορ 53,8 σε μια κλίμακα 0-100, όπου το 100 αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας.

Δείτε εδώ την έρευνα (σελ 20 το over all score και στη σελ. 184 το προφίλ της Ελλάδας)

https://www.ghsindex.org/wp-content/uploads/2019/10/2019-Global-Health-Security-Index.pdf

Τα δεδομένα για την κατάρτιση του δείκτη ασφάλειας της υγείας, Global Health Security Index (GHS), αναλύονται σε έξι περιοχές και ειδικότερα: στην πρόληψη, όπου η Ελλάδα έχει την 28η θέση με σκορ 54,2, στην έγκαιρη διάγνωση, όπου λαμβάνει την 17η θέση με βαθμολογία 78,4, στην αντιμετώπιση, με την 66η θέση και σκορ 44, στην επάρκεια του συστήματος υγείας συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των επαγγελματιών της υγείας, με την 50η θέση και βαθμολογία 37,6, στη δέσμευση για βελτίωση της εθνικής ικανότητας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με διοχέτευση πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, όπου είναι 92η με σκορ 49,1 και στον κίνδυνο έκθεσης της χώρας σε βιολογικές απειλές, όπου η χώρα μας είναι στην 80η θέση με βαθμολογία 58,2.

Η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις πολύ καλύτερες από το μέσο όρο σε θέματα πρόληψης (μ.ο. στο σύνολο των χωρών 34,2) και διάγνωσης (μ.ο. 41,9), ενώ υπολείπεται στις άλλες κατηγορίες όπως είναι η αντιμετώπιση και η επάρκεια του συστήματος Υγείας (μ.ο. 26,4). Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας που εμφανίζονται πρώτες στη συνολική κατάταξη είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2019 γίνεται επίκαιρη σήμερα και επιβεβαιώνει ότι οι μολυσματικές ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα και ο κόσμος μας δεν φαίνεται προετοιμασμένος να προλάβει απειλές όπως ο Covid-19, όπως επιβεβαιώνουν τα νέα που έρχονται από τις 28 – μέχρι χθες – χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της λοιμώδους νόσου.

Ο Δείκτης GHS είναι η πρώτη ολοκληρωμένη συγκριτική αξιολόγηση της υγειονομικής ασφάλειας στις διάφορες χώρες του κόσμου και δημιουργήθηκε ακριβώς για να καταδείξει την ανάγκη προώθησης επενδύσεων για την οχύρωση των εθνικών συστημάτων υγείας ώστε να προλαμβάνουν μολυσματικές ασθένειες και να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά επιδημίες και πανδημίες.

Όταν πριν από ένα χρόνο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, προειδοποιούσε ότι είναι αναπόφευκτο ο κόσμος να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πανδημία γρίπης και πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή καταστροφή με κόστος μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης, κανείς δεν φανταζόταν την σημερινή κατάσταση.

Η έρευνα για τον δείκτη GHS αποκαλύπτει θεμελιώδεις αδυναμίες στην υγειονομική ασφάλεια, σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικότερα για την Ελλάδα αναφέρει υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας του ιατρικού δυναμικού, ως πλεονέκτημα στο ενδεχόμενο μιας επικίνδυνης επιδημίας. Η έγκαιρη διάγνωση δίνει στη χώρα σημαντική ώθηση στην συνολική κατάταξη αντισταθμίζοντας την υστέρησή της σε άλλους τομείς.

Συνολικά, η διεθνής ετοιμότητα είναι αδύναμη και ο μέσος όρος για τον δείκτη GHS μεταξύ των 195 χωρών που αξιολογήθηκαν είναι κάτω από τη βάση, στο 40,2. Μεταξύ 60 χωρών υψηλού εισοδήματος, ο μέσος όρος βαθμολογίας διαμορφώνεται σε 51,9 ενώ σε 116 χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα οι βαθμολογίες κυμαίνονται κάτω από 50.

Οι ερευνητές έχουν κατηγοριοποιήσει τις χώρες ανάλογα με τη βαθμολογία τους σε; χώρες με χαμηλή βαθμολογία (όσες εμφανίζουν σκορ μεταξύ 0 και 33,3), χώρες με μέτριες βαθμολογίες (μεταξύ 33,4 και 66,6) και χώρες στην ανώτατη βαθμίδα της κλίμακας (με βαθμολογίες μεταξύ 66,7 και 100). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των χωρών που έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται γρήγορα και να μετριάζουν την εξάπλωση μιας επιδημίας είναι λιγότερο από το 5% ενώ μόλις το 7% των χωρών λαμβάνουν την ανώτατη βαθμολογία στην ικανότητα πρόληψης της εμφάνισης ή της διάδοσης παθογόνων παραγόντων.

Η βαθμολογία των χωρών στους δείκτες των συστημάτων υγείας διαμορφώνεται κατά μ.ο. σε 26,4 γεγονός που καθιστά την κατηγορία ως αυτή με τις χαμηλότερες επιδόσεις ενώ μόνο το 23% των χωρών βαθμολογείται με υψηλό σκορ σε δείκτες που σχετίζονται με το πολιτικό σύστημα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας της υγείας.