Ποιες χώρες εισάγουν και ποιες εξάγουν τα περισσότερα όπλα στον κόσμο

Ποιες χώρες εισάγουν και ποιες εξάγουν τα περισσότερα όπλα στον κόσμο

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως ανέβηκαν οι εξαγωγές της Κίνας, ξεπερνώντας τη Γερμανία.

Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία στη λίστα των μεγαλύτερων εξαγωγών οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Οι εξαγωγές όπλων κινεζικής κατασκευής σημείωσαν αύξηση 143% την τετραετία 2010-2014, σε σχέση με αυτή του 2005-2009. Στις δύο πρώτες θέσεις παραμένουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Η Γερμανία, που κατείχε την τρίτη θέση μέχρι το 2010, είδε την ίδια περίοδο τις σχετικές εξαγωγές της να μειώνονται κατά 43%.  Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Γαλλία, η οποία είδε επίσης τις εξαγωγές της να μειώνονται κατά 27%.

Οι τάσεις στο εμπόριο όπλων αναλύονται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Stockholm International Peace Research Institute, που είδε το φώς της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Εκτός από εξαγωγέας, η Κίνα παραμένει και ένας από τους 10 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων του κόσμου, βρισκόμενη επίσης στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Ωστόσο, οι εισαγωγές όπλων στη χώρα περιορίστηκαν κατά 42% την προηγούμενη δεκαετία.

Οι πιο σημαντικές αυξήσεις στις εισαγωγές όπλων καταγράφηκαν μεταξύ των κρατών του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, με τη Σαουδική Αραβία να γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, πίσω από την Ινδία. Την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εισαγωγέων κλείνουν η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν.

Αξιωσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους “πελάτες” των γερμανικών οπλικών συστημάτων καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από ΗΠΑ και Ισραήλ.