Ποιες χώρες εισάγουν και ποιες εξάγουν τα περισσότερα όπλα στον κόσμο

REUTERS

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως ανέβηκαν οι εξαγωγές της Κίνας, ξεπερνώντας τη Γερμανία.

Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία στη λίστα των μεγαλύτερων εξαγωγών οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Οι εξαγωγές όπλων κινεζικής κατασκευής σημείωσαν αύξηση 143% την τετραετία 2010-2014, σε σχέση με αυτή του 2005-2009. Στις δύο πρώτες θέσεις παραμένουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Η Γερμανία, που κατείχε την τρίτη θέση μέχρι το 2010, είδε την ίδια περίοδο τις σχετικές εξαγωγές της να μειώνονται κατά 43%.  Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Γαλλία, η οποία είδε επίσης τις εξαγωγές της να μειώνονται κατά 27%.

Οι τάσεις στο εμπόριο όπλων αναλύονται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Stockholm International Peace Research Institute, που είδε το φώς της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Εκτός από εξαγωγέας, η Κίνα παραμένει και ένας από τους 10 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων του κόσμου, βρισκόμενη επίσης στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Ωστόσο, οι εισαγωγές όπλων στη χώρα περιορίστηκαν κατά 42% την προηγούμενη δεκαετία.

Οι πιο σημαντικές αυξήσεις στις εισαγωγές όπλων καταγράφηκαν μεταξύ των κρατών του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, με τη Σαουδική Αραβία να γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, πίσω από την Ινδία. Την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εισαγωγέων κλείνουν η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πακιστάν.

Αξιωσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους «πελάτες» των γερμανικών οπλικών συστημάτων καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από ΗΠΑ και Ισραήλ.

Screen Shot 2015-03-16 at 8.35.38 PM