Ποιες επιχειρήσεις θα βγουν κερδισμένες εάν κερδίσει η Κλίντον ή ο Τραμπ

Ποιες επιχειρήσεις θα βγουν κερδισμένες εάν κερδίσει η Κλίντον ή ο Τραμπ
epa05622474 A ballot is dropped into the ballot box at a polling location for the 2016 US presidential election in Colebrook, New Hampshire, 08 November 2016. Americans vote on Election Day to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/HERB SWANSON

Οι κλάδοι που θα επηρεαστούν περισσότερο από το αποτέλεσμα των εκλογών, με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου; Σε λίγες ώρες το όνομά του/της θα γίνει γνωστό, και οι αγορές έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους μετά από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Βλέποντας τη διακύμανση των τιμών των μετοχών, η νίκη της Κλίντον φαίνεται αρεστή σχεδόν στο σύνολο των επενδυτών. Εξ ου και η πρόσφατη κούρσα των δεικτών σε ΗΠΑ και υπόλοιπο κόσμο στο άκουσμα της είδησης ότι τη FBI δεν πρόκειται να ασκήσει ποινική δίωξη στην Κλίντον για την περίπτωση των emails όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ο Jonathan Golub, επικεφαλής αναλυτής μετοχών της RBC Capital Markets, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση των επενδυτών προς την Κλίντον, σημειώνοντας ότι οι αγορές προδικάζουν την επικράτησή της. «Τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων έχουν δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εάν κερδίσει η Κλίντον», αναφέρει ο ίδιος.

Σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, ο Golub ξεχωρίζει συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τη νίκη της Κλίντον ή την επικράτηση του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Όσον αφορά την Κλίντον, οι εταιρείες που παραμένουν περισσότερο εκτεθειμένες στον Νόμο περί Προσιτής Υγειονομικής Φροντίδας (ACA), τον γνωστό Obamacare, θα είναι οι μεγαλύτεροι νικητές. Η Κλίντον υποστηρίζει τον νόμο ACA ενώ ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα τον αποσύρει. Για τον Golub οι επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η HCA Holdings (φορέας εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης) και η Universal Health Services (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης νοσοκομείων στη χώρα).

Εκτός από τον τομέα της υγείας, ένα ακόμη κλάδος που θα επηρεαστεί άμεσα από το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το εμπόριο. Στη λίστα του Golub βρίσκεται η εταιρεία Kansas City Southern, η οποία διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, και με βάση τα όσα έχει ήδη πει ο Τραμπ για τη γειτονική του χώρα, η συγκεκριμένη επιχείρηση θα βγει κερδισμένη εάν επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ είναι η Κλίντον.

Πιθανοί κερδισμένοι από την προεδρία Τραμπ θα είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, υποστηρίζει ο Golub. Η Κλίντον έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να μειώσει τις τιμές των ακριβών φαρμάκων, κάτι το οποίο θα ζημιώσει τις επιχειρήσεις του χώρου.

Επιπλέον, πιθανή νίκη του Τραμπ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απογειώσει την αξία του χρυσού. Κάτι το οποίο αναμένεται να ευνοήσει εξαιρετικά την επιχείρηση εξορύξεων Newmont Mining Corporation.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όσες προβλέψεις κι αν γίνονται για την άνοδο ή την πτώση της αξίας των μετοχών σε περίπτωση που κερδίσει η Κλίντον ή ο Τραμπ, είναι βραχυπρόθεσμες, καθώς θεωρείται σχεδόν αδύνατη κάθε πρόβλεψη για το απώτερο μέλλον.