Δεν είναι όλα ίδια – Ποιες είναι οι φυλές των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την ΕΥ

Δεν είναι όλα ίδια – Ποιες είναι οι φυλές των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την ΕΥ
epa06382936 (FILE) - A visitor holds a Bitcoin (virtual currency) souvenir coin, during a webinar by Russian businessman, Orthodox activist and founder the Crypto exchange CryptoSterlingClub Alisa, German Sterligov at the main office of CryptoSterlingClub Alisa in Moscow, Russia, 29 August 2017 (reissued 11 December 2017). Reports on 11 December 2017 state Cboe Global Markets that late 10 December 2017 launched Bitcoin futures, also called derivates, saw the futures soar more than 20 per cent following their debut on 11 December. The rapid rise of more than 20 per cent twice forced a halt to trading on Bitcoin futures.. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, ανέφερε ο Paul Brody, παγκόσμιος επικεφαλής για το blockchain στην EY. Τις προηγούμενες ημέρες τόσο το Bitcoin όσο και το Ether ταρακούνησαν τους χρήστες και τους επενδυτές, με δισεκατομμύρια δολάρια να εξαφανίζονται από την αγορά, σύμφωνα με την Coinmarketcap.com.

Το Bitcoin, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης, έφτασε να χάνει 30% από την αξία του, με την τιμή του να κατρακυλά στις 30.000 δολ. Πλέον, ωστόσο, έχει ανακάμψει μερικώς και τυγχάνει διαπραγμάτευσης στη ζώνη των 40.000 δολ.

Ποιες είναι, όμως, οι Cypto φυλές

Tα κρυπτονομίσματα – τρολ (meme)

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτό που ο Brody ονομάζει «νομίσματα meme» όπως το dogecoin, ψηφιακά token που αρχικά ξεκινούν για πλάκα. Ωστόσο, η θεαματική άνοδος της τιμής του Dogecoin μόνο γέλια δεν προκάλεσε. Σύμφωνα με στοιχεία της Coinbase, από την αρχή του έτους το Dogecoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 7.000%.

Αυτού του είδους τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ψυχαγωγικά» δήλωσε ο Brody. «Είναι δύσκολο για μένα να προβλέψω πού θα πάνε, αλλά δεν θεωρών ότι έχουν πολύ μεγάλο μέλλον στο οικοσύστημα», πρόσθεσε.

«Ο ψηφιακός χρυσός»

H δεύτερη κατηγορία του οικοσυστήματος αφορά το bitcoin, δήλωσε ο Brody.

Το ψηφιακό asset συχνά αναφέρεται ως δυνητικός ανταγωνιστής του χρυσού και ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η αστάθεια και η μεταβλητότητα στην τιμή του Bitcoin είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το χρυσό. «Όταν η τιμή του χρυσού ανεβαίνει, οι άνθρωποι πραγματοποιούν ολοένα περισσότερες εξορύξεις. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται με το Βitcoin» είπε. Ο μέγιστος αριθμός κρυπτονομισμάτων που μπορεί να εξορυχθεί είναι 21 εκατομμύρια – σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 18 εκατομμύρια σε κυκλοφορία. Το νέο Βitcoin δημιουργείται από χρήστες υπολογιστών που επιλύουν περίπλοκα μαθηματικά παζλ και καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

«Το Bitcoin θα αυξηθεί αν όλοι επενδυτές πεισθούν ότι πρέπει να το εντάξουν στα… χαρτοφυλάκιά τους – αυτό θα αυξήσει τη  συμμετοχή» δήλωσε ο Brody. Πάντως, η Societe Generale έχει επιφυλάξεις.

Το οικοσύστημα του Ethereum

«To Ethereum είναι το τρίτο οικοσύστημα, που πιθανότατα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί» αναφέρει ο Brody, προσθέτοντας πως «χτίζει» ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα γύρω από τομείς της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Ο θρυλικός επενδυτής Mark Cuban είναι σταθερός υποστηρικτής του Ethereum. Μάλιστα, όπως αναφέρει, «ο αριθμός των συναλλαγών και η ποικιλία των συναλλαγών καθιστούν το Bitcoin νάνο».