Ποιές είναι οι κατάλληλες δεξιότητες για πρακτική άσκηση

Ποιές είναι οι κατάλληλες δεξιότητες για πρακτική άσκηση

Μερικά μαθήματα που μάλλον δεν σας διδάσκουν στην τάξη.

της Έλιν Λι*

Ιδού μερικά πράγματα που έμαθα από τα προγράμματα πρακτικής άσκησης που συμμετείχα. Κάποια απ’ αυτά συνδέονται με το δικό σας προγραμματισμό, αλλά κάποια άλλα απλώς είναι αδύνατον να τα προετοιμάστε από πριν.

1. Να είστε έτοιμοι να δουλέψετε σε ομάδα

Αυτό ακούγεται εύκολο, αλλά για κάποιους ίσως και να μην είναι. Προσέξτε ιδιαίτερα τη δυναμική της ομάδας, όταν εργάζεστε συλλογικά. Το να μπορείτε να δουλέψετε με άτομα που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και έχουν διαφορετικά ερεθίσματα είναι πολύ σημαντικό!

2. Συνηθίστε να κατανοείτε τη συνθετότητα των πραγμάτων

Στο σχολείο, μια σωστή απάντηση μπορεί να αποφέρει έναν καλό βαθμό, ακόμα κι αν δεν είναι η πιο σύντομη λύση. Όμως, στην πρακτική άσκηση έμαθα να λαμβάνω υπόψη μου και το χρόνο, και το χώρο. Πόσο γρήγορη είναι μια λύση; Πόσο επιπλέον χώρο, ή πόρους, απασχολεί; Συνηθίστε στην ιδέα ότι πρέπει να σκέφτεστε πέρα από τη «σωστή» απάντηση.

3. Βρείτε πώς είστε πιο παραγωγικοί

Για παράδειγμα, συνηθίστε να δουλεύετε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτό ήταν δύσκολο για μένα στην πρώτη μου πρακτική άσκηση, καθώς μπορούσα εύκολα να χάσω τη συγκέντρωσή μου. Άρα, προτού ξεκινήσετε το πρόγραμμα, προσπαθήστε να βρείτε πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε μεγαλύτερο βαθμό εστίασης. Μήπως χρειάζεστε ακουστικά; Μήπως πρέπει να κρατάτε σημειώσεις; Εγώ, π.χ. βάζω στο αθόρυβο το κινητό μου κατά τις ώρες εργασίας, γιατί δεν μπορώ να αγνοήσω μία κλήση ή μια ειδοποίηση, και βγαίνω έξω στο δρόμο κάθε 2-3 ώρες για διάλειμμα. Βρείτε κι εσείς πώς μπορείτε να είστε πιο παραγωγική και συγκεντρωμένη.

4. Προετοιμαστείτε για σκληρή – και πολύωρη – δουλειά

Ξέρω πολλούς ανθρώπους που είναι πολύ ικανοί και μπορούν να ολοκληρώνουν τη δουλειά τους από τις 9 έως τις 5, και να τα πηγαίνουν καλά στην πρακτική άσκηση, και να λαμβάνουν και προτάσεις για μελλοντική απασχόληση. Όμως, μπορεί η εργάσιμη μέρα σας να μην τελειώνει στις 5 το απόγευμα, κι αν δεν είστε διατεθειμένη να εργαστείτε περισσότερο, ίσως συναντήσετε προβλήματα.

5. Μπείτε σε μια ρουτίνα καλού ύπνου

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά δεν είναι. Ίσως να μην χρειάζεται να είστε στο γραφείο στις 7 το πρωί, αλλά θα δείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε μια συγκεκριμένη ώρα, είτε αυτή είναι στις 9, είτε στις 9.30. Και όπως ήδη είπαμε, μην περιμένετε να φεύγετε κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα. Άρα, το να κοιμάστε στις 4 το πρωί μάλλον δεν είναι καλή ιδέα – εγώ κατέληξα να πάω στο γραφείο μια φορά στη 1.30 το μεσημέρι… Βρείτε μια ρουτίνα για τον ύπνο σας που να σας ταιριάζει.

6. Κάντε μια έρευνα της πόλης που πηγαίνετε

Αν πρόκειται να μετακομίσετε σε μια νέα πόλη, βρείτε τα ωραία πράγματα που μπορείτε να κάνετε εκεί από νωρίς. Το χειρότερο αίσθημα είναι να πλησιάζει το τέλος της πρακτικής άσκησης κι εσείς να ανακαλύπτετε ότι δεν είχατε το χρόνο για να κάνετε τις χιλιάδες δραστηριότητες που θα θέλατε να έχετε εκεί. Εξάλλου, θα έχετε και σαββατοκύριακα, όπου θα μπορείτε να εξερευνήσετε καινούρια πράγματα μέσα στην πόλη ή γύρω απ’ αυτήν.

7. Ετοιμαστείτε να μάθετε νέα πράγματα

Κατά τη διάρκεια κάθε πρακτικής άσκησης που έκανα, ένιωσα ότι μάθαινα πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσα να μάθω αποκλειστικά σε μια τάξη. Οι εταιρείες έχουν συνήθως ένα εξαιρετικό δίκτυο ατόμων από το οποίο μπορείτε να επωφεληθείτε για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. Εστιάστε στον μέντορα και στην ομάδα σας. Εφόσον θα επιδείξετε βούληση για μάθηση, όλα θα πάνε καλά!

* Η Έλιν Λι έχει κάνει πρακτική άσκηση στη Google, την Amazon και τη Facebook.