Ποιές μετοχές θα καταρρεύσουν αν «κρασάρει» το bitcoin

Ποιές μετοχές θα καταρρεύσουν αν «κρασάρει» το bitcoin

Αν καταρρεύσει το bitcoin θα επηρεαστούν αρνητικά οι τεχνολογικές εταιρείες. 

του David Meyer

Οι κατασκευαστές τσιπ Nvidia και Advanced Micro Devices είναι πολύ πιθανό να δουν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν αν καταρρεύσει η αγορά bitcoin, σύμφωνα με τη χρηματομεσιτική εταιρεία TD Ameritrade.

Το ερώτημα κατά πόσο το bitcoin είναι φούσκα ή όχι συνεχίζει να απασχολεί τους τεχνολογικούς και χρηματοπιστωτικούς κλάδους, ιδιαίτερα ύστερα από μια χρονιά αστάθειας όπου η αξία του κρυπτονομίσματος τετραπλασιάστηκε παρουσιάζοντας, στην πορεία, και ισχυρές αυξομειώσεις.

Τον περασμένο μήνα, το bitcoin άρχισε να πέφτει εξαιτίας αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη του εποπτικού περιβάλλοντος στην Κίνα, αλλά στη συνέχεια επανήλθε και πλέον κινείται στα 4.600 δολάρια το ένα.

Όμως, καθώς το εικονικό νόμισμα χρησιμοποιείται κυρίως από κερδοσκόπους και όχι από κανονικούς χρήστες, ένα κραχ θα μπορούσε να έρθει και πάλι. Την περασμένη Κυριακή, η The Wall Street Journal ανέλυσε τους διάφορους κινδύνους και ο Joe Kinahan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της TD Ameritrade, προέβλεψε «παράπλευρες απώλειες» που εκτείνονται πέρα από τους ίδιους τους επενδυτές bitcoin.

Η Nvidia και η AMD είναι εκτεθειμένες επειδή παράγουν επεξεργαστές γραφικών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται εκτενώς στον κλάδο της «εξόρυξης» bitcoin. Καθώς το bitcoin έχει απογειωθεί, ο κλάδος του κρυπτονομίσματος αντιπροσωπεύει πλέον ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων επεξεργαστών γραφικών – 6.7% των εσόδων της Nvidia για το 2ο τρίμηνο, για παράδειγμα.

«Αν κάποιος αντλεί πάνω από 5% των εσόδων του από τα κρυπτονομίσματα, αυτό δημιουργεί μια στενή σύνδεση και θα μπορούσε η τιμή της μετοχής του να καταρρεύσει ταχύτατα» είπε ο Kinahan. Επίσης, επεσήμανε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της αξίας του bitcoin, που τροφοδοτούνται από κερδοσκοπικές τάσεις, καθιστούν δυσκολότερη τη χρήση του για κανονικές συναλλαγές και αυτό τού προσδίδει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα ενός παιχνιδιού για κερδοσκόπους.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι εταιρείας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας θα μπορούσαν επίσης να πληγούν αν καταρρεύσει το bitcoin. Όμως, αν και πολλές fintech startups και μεγαλύτερες τράπεζες επενδύουν πολλά στην τεχνολογία αλυσίδας των μπλοκ, η οποία υποστηρίζει το bitcoin, η τεχνολογία δεν εξαρτάται από το bitcoin και άρα το πλήγμα θα είναι περιορισμένο.

Τι μπορεί να κάνει το bitcoin πραγματικά επικίνδυνο για την ευρύτερη αγορά; Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια σε bitcoin, για τα οποία φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. «Θα βάλεις παράγωγο σ’ ένα παράγωγο ενός μη ρυθμιζόμενου στοιχείου; Αυτό για μένα είναι συνταγή καταστροφής» είπε ο Joe Saluzzi της Themis Trading.