Ποιες περιοχές κινδυνεύουν να μπουν στο «κόκκινο» μετά την Κοζάνη

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν να μπουν στο «κόκκινο» μετά την Κοζάνη
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού, στο Υπουργείο Υγείας, Αθήνα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι γίνεται με την Αττική. Γιατί πάρθηκε η απόφαση για lockdown.

Το χθεσινό ρεκόρ με τα 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, ήταν έντονα ανησυχητικό καθώς αποδείχθηκε ότι δεν είναι μόνο η Αττική το πρόβλημα της επιδημίας. Αναφορικά με την ένταξη της Π.Ε. Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι το αυξημένο ιικό φορτίο που παρατηρείται στην Π.Ε. Κοζάνης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4.

Επιπλέον επανέλαβε τα μέτρα που προβλέπονται για την Π.Ε. Κοζάνης μετά την ένταξή της στο επίπεδο συναγερμού 4, τα οποία είναι τα εξής:

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και τους εξωτερικούς χώρους.

– Αναστέλλονται όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

– Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός της Π.Ε. Κοζάνης

Επίσης ισχύει αναστολή λειτουργίας για:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

– Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

– Κινηματογραφικές προβολές

– Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– Μουσικές σκηνές

– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

– Παιδότοπους

– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

– Τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Οι πρόβες μπορούν να πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης

– Γυμναστήρια

– Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

– Λιανεμπόριο

– Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

– Συνέδρια / Εκθέσεις

– Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει μπει η Αττική στο επίπεδο 4 παρότι καταγράφει καθημερινά πολλά κρούσματα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «υπάρχει ένα όριο που το έχει θέσει η Ε.Ε. που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Αυτό το όριο η πρώτη που το πέρασε ήταν η Π.Ε. Κοζάνης, με όριο το 150 η Π.Ε. Κοζάνης είναι στο 159,7. Την ίδια στιγμή ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μία σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες την οποία την παρακολουθούμε. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150 αλλά όχι σημαντικά», ενώ προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και ευλαβικά να τηρήσουμε τα μέτρα που εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή. Ακόμη κατέστησε σαφές ότι «δεν αφορά μόνο το κριτήριο του πληθυσμού, των 14 ημερών, την αυξητική τάση των 7 ημερών, τις ιχνηλασίες, είναι ένας σύνθετος αλγόριθμος που μας δίνει τη δυνατότητα να διαχωρίσουμε τις περιοχές. Οι περιοχές δεν διαχωρίζονται με βάση την αίσθησή μας, διαχωρίζονται με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, κριτήρια που κάθε Τετάρτη συζητάμε με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον Χάρτη και παίρνουμε αυτές τις εύκολες ή δύσκολες αποφάσεις. Και οι αποφάσεις είναι δύσκολες σε μια περίοδο που έχουμε να αντιπαλέψουμε μια παγκόσμια κατάσταση, η οποία ειδικά στις γειτονικές μας χώρες είναι ακόμα πιο δυναμική». Ακόμη, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος και «ο,τιδήποτε άλλος εκτός από απόλυτη εγρήγορση, επαγρύπνηση, θα είναι στο όριο της εγκληματικότητας». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά να εφαρμόσουν όλοι τα μέτρα. «Ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει όλα όσα πρέπει, και το κάνει από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη, σε κάθε περιφερειακή ενότητα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κι άλλες περιοχές εκτός από τα Γιάννενα που να είναι στο μεταίχμιο επιπέδου 3 με το επίπεδο 4 ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφονται τις τελευταίες μέρες – κάποιες παραπάνω από τον μέσο όρο του 14ημερου – κάποια κρούσματα. Το γεγονός δηλαδή ότι η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Κόρινθος δείχνει να έχουν μια μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα προφανώς είναι κάτι που μας ανησυχεί». Όσον αφορά τα κρούσματα της Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σήμερα τα κρούσματα της Αττικής υπολείπονται του μέσου όρου που βγάζει κάθε μέρα η Αττική σε σχέση με το εθνικό σύνολο, αλλά πρέπει να δούν αν αυτές οι 69 συρροές αφορούν την περιφέρεια, αφορούν clusters της Αττικής. «Είναι μία σύνθετη δουλειά αυτή, που γίνεται καθημερινά. Γενικόλογα συμπεράσματα δεν βοηθούν στη φάση αυτή. Δεν υπάρχει ζήτημα αν ανησυχούμε για κάποιες περιοχές. Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, διότι πολύ εύκολα μέσα σε 48 ώρες μικρά clusters ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα», σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι η Αττική στο επίπεδο 4 ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Αττική αυτήν τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 από άλλες περιοχές, διότι αυτή τη στιγμή ο Κεντρικός Τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί να βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες μέρες ήταν πολύ πιο υψηλό το ποσοστό αυτό. «Τα δεδομένα μιας μητροπολιτικής περιοχής είναι διαφορετικά στην αντιμετώπισή τους. Υπάρχει μία σταθερότητα στην Αττική, μια σταθερότητα που είναι το αποτέλεσμα των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που πήραμε τις τελευταίες 15-20 μέρες, και που συνεχίζουμε τη δουλειά που γίνεται και σε επίπεδο δειγματοληπτικών ελέγχων και σε επίπεδο συγκεκριμένων πολιτικών σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και του street work που γίνεται και στο Δήμο Αθηναίων και σε άλλες περιοχές», επισήμανε, ενώ προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Αττική δείχνει αυτήν τη στιγμή μία σταθερότητα, που δεν σημαίνει όμως ότι η σταθερότητα αυτή δεν είναι παντελώς εύθραυστη. «Ό,τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο και ότι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να τύχει του απόλυτου ελέγχου μας, της απόλυτης ανάλυσής μας καθημερινά και της απόλυτης ανησυχίας μας», υπογράμμισε.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ευαίσθητη η τάση σταθεροποίησης στην Αττική

Η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την περιφέρεια Αττικής -227 κρούσματα την Παρασκευή- με κάποια σημάδια σταθεροποίσης, ενώ σε άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν αυξητικές τάσεις, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ήπιες αυξητικές τάσεις έχει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα -σήμερα καταγράφηκαν για πρώτη φορά 508 διαγνώσεις». Όπως είπε ο καθηγητής η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη.

Ο κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη».

Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς την επιδημική αύξηση.

Εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ενώ αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει, αγγίζοντας ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων τους 7 ανά ημέρα.

Η πανδημία του covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεκινήσει μια νέα επιταχυνόμενη φάση σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινές διαγνώσεις προσεγγίζοντας τις 400.000 ανά ημέρα και το σύνολο των διαγνώσεων από την αρχή της πανδημία φαίνεται να προσεγγίζει τα 40 εκατ., εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. αφορούν την Ευρώπη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν από την νόσο δεν έχει προς το παρόν παρουσιάσει ανάλογη αύξηση και κυμαίνεται σε περίπου 6.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων είναι η Ρωσία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Αυστηρά μέτρα περιορισμού έχουμε σε Τσεχία, Γαλλία το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συσκέψεις σε Κοζάνη και Γιάννενα

Στην Κοζάνη μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει από χθες στο επίπεδο 4 Aυξημένου Kινδύνου στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη στην έδρα της αντιπεριφέρειας, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης και οι τέσσερεις δήμαρχοι της περιοχής. Τον Νίκο Χαρδαλιά συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο διευθυντής Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα μεταβεί στα Γιάννενα, όπου στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους συνεργάτες του, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εμφανίζει και αυτή υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης).