Ποιες περιοχές της Ασίας βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα και γιατί αυτό ενδιαφέρει όλο τον πλανήτη

Ποιες περιοχές της Ασίας βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα και γιατί αυτό ενδιαφέρει όλο τον πλανήτη
epaselect epa10162879 Hong Kong Chief Executive John Lee Ka-chiu arrives at a press conference at the Central Government Offices in Hong Kong, China, 06 September 2022. Lee stressed the need for Hong Kong residents to undergo three doses of COVID-19 vaccine. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Nicholas Gordon

Για πάνω από δύο χρόνια, οι ασιατικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει αυστηρούς συνοριακούς περιορισμούς για να σταματήσουν τα εισαγόμενα κρούσματα COVID. Ακόμα και όταν ο υπόλοιπος κόσμος μείωσε τους ελέγχους, ορισμένα μέρη της Ασίας συνέχισαν να αναγκάζουν τους εισερχόμενους ταξιδιώτες να περνούν χρόνο σε καραντίνα ή να περιορίζουν τον αριθμό των τουριστών που μπορούσαν να αφιχθούν κάθε μέρα.

Όμως, μέσα σε δύο ημέρες, αρκετές ασιατικές κυβερνήσεις υποχώρησαν τελικά, ανακοινώνοντας τον τερματισμό της καραντίνας και άλλων ταξιδιωτικών περιορισμών σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους.

Ιδού οι περιοχές που ανακοίνωσαν πρόσφατα αλλαγές στους συνοριακούς περιορισμούς τους:

Χονγκ Κονγκ

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα τερματίσει την καραντίνα στα ξενοδοχεία για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, από τις 26 Σεπτεμβρίου. Θα επιτρέψει επίσης στους ταξιδιώτες να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα από ένα rapid test αντιγόνου πριν από το ταξίδι, αντί για το τεστ PCR.

Η πόλη εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένους περιορισμούς για τον COVID. Οι αφικνούμενοι θα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για τρεις ημέρες μετά την άφιξη. Θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις PCR κατά τις ημέρες που ακολουθούν την άφιξή τους.

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, που επιθυμούν απεγνωσμένα να ταξιδέψουν, συνέρρευσαν για να κλείσουν ταξίδια με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς την Παρασκευή εμφανίστηκαν αναφορές για την αλλαγή πολιτικής. Η αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific έδωσε στους υποψήφιους ταξιδιώτες μόλις 30 λεπτά για να ολοκληρώσουν τις κρατήσεις τους, καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί ένα κύμα διαδικτυακής κίνησης αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Από τον Μάρτιο του 2020, το Χονγκ Κονγκ έχει αναγκάσει τους διεθνείς ταξιδιώτες να περνούν χρόνο καραντίνας σε ξενοδοχεία. Αυτές οι μακροχρόνιες περίοδοι απομόνωσης -κάποιες φορές μέχρι και τρεις εβδομάδες- έχουν απογοητεύσει την επιχειρηματική κοινότητα. Οι επιχειρήσεις παραπονέθηκαν ότι οι περιορισμοί για τον COVID έβλαψαν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της πόλης και κατέστησαν αδύνατη την πρόσληψη και τη διατήρηση ταλέντων.

Ο υπουργός οικονομικών της πόλης δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα» η πόλη να καταγράψει αρνητική αύξηση του ΑΕΠ για το έτος.

Ταϊβάν

Την Πέμπτη, η Ταϊβάν δήλωσε ότι ήθελε να καταργήσει την καραντίνα εισερχομένων για τις διεθνείς αφίξεις έως τις 13 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση του νησιού δήλωσε επίσης ότι θα αυξήσει την εβδομαδιαία ποσόστωση για τις αφίξεις σε 60.000 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, από 50.000, και τελικά θα αυξήσει το ανώτατο όριο σε 150.000. Οι ταξιδιώτες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση χωρίς βίζα πριν από την πανδημία θα μπορούσαν επίσης να επισκεφθούν και πάλι το νησί χωρίς βίζα.

Οι αφίξεις επί του παρόντος πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα για τρεις ημέρες.

Οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν έδειξαν ότι ήθελαν να μειώσουν τους περιορισμούς για τον COVID νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, χαλαρώνοντας ορισμένους εσωτερικούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν τα χαμηλά ποσοστά νοσηλειών και θανάτων από την παραλλαγή Όμικρον ως λόγο για να αρχίσουν οι κάτοικοι να «ζουν με τον ιό».

Ιαπωνία

Επίσης, την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ανοίξει ξανά για όλους τους μεμονωμένους τουρίστες στις 11 Οκτωβρίου. Η χώρα θα αποκαταστήσει επίσης την πρόσβαση χωρίς βίζα σε χώρες που είχαν αυτό το καθεστώς πριν από την πανδημία.

Προηγουμένως, η Ιαπωνία υποχρέωνε τους δυνητικούς τουρίστες να συμμετάσχουν σε οργανωμένα ταξίδια αν ήθελαν να επισκεφθούν τη χώρα και είχε αυστηρούς κανόνες για το τι μπορούσαν και τι δεν μπορούσαν να κάνουν οι τουρίστες. Αυτό επιβράδυνε την τουριστική ανάκαμψη της χώρας, με μόλις 8.000 τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 80.000 καθημερινά πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Reuters.

Η επιχειρηματική κοινότητα της Ιαπωνίας ελπίζει τώρα να δει μια εισροή τουριστών που ελπίζουν να επωφεληθούν από το αδύναμο γεν.

Αλλού στην Ασία

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID στο τέλος του μήνα. Η χώρα θα αντιμετωπίζει πλέον το COVID-19 παρόμοια με τη γρίπη και τον δάγκειο πυρετό, ως ασθένειες που δικαιολογούν παρακολούθηση και όχι συνεχείς ελέγχους. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν θα απαιτεί επίσης πλέον απόδειξη εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα από τον επόμενο μήνα.

Μια άλλη χώρα που ανοίγει για τους τουρίστες είναι το Μπουτάν, το οποίο επέτρεψε την Παρασκευή την είσοδο σε διεθνείς ταξιδιώτες για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια. Αλλά υπάρχει μια παγίδα: όλοι οι ξένοι τουρίστες πρέπει να πληρώνουν έναν ημερήσιο φόρο 200 δολαρίων, από 65 δολάρια, τον οποίο η απομακρυσμένη ασιατική χώρα αποκαλεί «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης».

Πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μείωσαν τους περιορισμούς για τον COVID νωρίτερα φέτος. Η Σιγκαπούρη τερμάτισε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες τον Απρίλιο, και στα τέλη Αυγούστου, η πόλη-κράτος δήλωσε ότι θα τερματίσει τις εντολές για μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Η Σιγκαπούρη προσπαθεί να προσελκύσει διεθνείς επιχειρήσεις, συνέδρια και παγκόσμια ταλέντα στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά το COVID, ιδίως καθώς ανταγωνιστές όπως το Χονγκ Κονγκ επλήγησαν από τους περιορισμούς για τον COVID. Η Σιγκαπούρη είναι τώρα το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ασίας, σύμφωνα με τον δείκτη Global Financial Centres Index, ξεπερνώντας το Χονγκ Κονγκ.

Η εξαίρεση

Υπάρχει μια μεγάλη εξαίρεση σε αυτό το κύμα επανόδου: η ηπειρωτική Κίνα, η οποία διατηρεί σε ισχύ επταήμερη καραντίνα στα ξενοδοχεία για όλες τις διεθνείς αφίξεις. Η κυβέρνηση της Κίνας ακολουθεί την αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID, η οποία χρησιμοποιεί αιφνιδιαστικά lockdown και μαζικά τεστ ακόμη και μετά από μερικά μόνο κρούσματα. Οι μη κινεζικές εταιρείες δυσκολεύονται να πείσουν το ξένο προσωπικό να μετακινηθεί στην Κίνα λόγω των ανησυχιών για τις πολιτικές COVID της χώρας, αναφέρει η Wall Street Journal.

Ωστόσο, τουλάχιστον μια ομάδα αφίξεων είναι πλέον σε θέση να εισέλθει στη χώρα. Στα τέλη Αυγούστου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς φοιτητές μπορούσαν επιτέλους να υποβάλουν αίτηση για διετή φοιτητική βίζα για να σπουδάσουν σε κινεζικά πανεπιστήμια.