Ποιες πλούσιες χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική έχουν χαμηλότερη αξία από την Amazon

Ποιες πλούσιες χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική έχουν χαμηλότερη αξία από την Amazon
epa07720555 An exterior view of the Amazon logistic center in Werne, Germany, 16 July 2019. Trade union Ver.di said that workers at seven Amazon logistic centers in Germany are to go on strike during Amazon's Prime Days online shopping event on 15 and 16 July 2019, as part of their long-running campaign for better pay and conditions. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Amazon έχει γίνει τόσο ισχυρή που η αξία της υπερβαίνει το σύνολο των οικονομικών επιδόσεων αρκετών ισχυρών οικονομιών.

Ο κόσμος έχει συνηθίσει στα «νέα-έκπληξη» από τον τεχνολογικό κολοσσό Amazon.

Πρόσφατα, ο ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος, επιβιβάστηκε στο διαστημόπλοιό του και μαζί του πήρε τον πρώτο επιβάτη που πλήρωσε για να τον συνοδέψει στο διάστημα, με έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε και λειτουργούσε εξ ολοκλήρου από την Blue Origin.

Με την Blue Origin ο Μπέζος πήγε την ιδέα του ιδιωτικού ταξιδιού στο διάστημα σε ένα νέο επίπεδο ανάπτυξης, επενδύοντας σημαντικά στο στόχο να κάνει δυνατό στους πλούσιους να ταξιδεύουν στο διάστημα στο εγγύς μέλλον. Η Blue Origin μπορεί να είναι μια πολύ επαναστατική, αλλά σίγουρα όχι η μόνη εξαιρετικά προσοδοφόρα εφεύρεση στην καριέρα του Τζεφ Μπέζος. Η επιτυχία της Amazon – μια από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις και τις πιο πολύτιμες στον κόσμο – δεν μπορεί να συγκριθεί. Συμπεριλαμβανομένων όλων των τομέων της εταιρείας, η Amazon, Inc. σημείωσε ρεκόρ ετήσιας καθαρής αύξησης των πωλήσεών της, της τάξης του 44% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, φτάνοντας συνολικά τα 125,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ, η Amazon δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής, αλλά παράγει τρεις φορές υψηλότερο καθαρό ποσό πωλήσεων από τη Walmart που έρχεται δεύτερη. Στην πραγματικότητα, η Amazon έχει γίνει τόσο ισχυρή που η αξία της υπερβαίνει το σύνολο των οικονομικών επιδόσεων αρκετών ισχυρών οικονομιών.

Από τον Αύγουστο του 2021, η Yahoo Finance υποδεικνύει ότι η κεφαλαιοποίηση της Amazon, Inc. ανέρχεται σε περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μια σύγκριση με τα στοιχεία του ΑΕΠ επιλεγμένων οικονομιών απεικονίζει τη σημασία αυτού του αριθμού, και επομένως, την οικονομική δύναμη της Amazon: Ισχυρές παγκόσμιες οικονομίες όπως η Ιταλία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Ρωσία έφτασαν τους αριθμούς ΑΕΠ του 2020, συγκρίσιμοι με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της Amazon. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι οποίες παρεμπιπτόντως συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο σύμφωνα με το Statista Digital Market Outlook, φτάνουν τα στοιχεία του ΑΕΠ που δεν είναι πολύ υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Amazon, δηλαδή 2,5 και 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα. Μόνο το παγκόσμιο ΑΕΠ των κορυφαίων οικονομιών – όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα – είναι πολλές φορές υψηλότερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Amazon.

Το ΑΕΠ χωρών όπως η Τουρκία, το Μεξικό, η Ισπανία ή η Ινδονησία βρίσκεται πολύ μακριά από την κεφαλαιοποίηση της Amazon. Με 848 δισεκατομμύρια δολάρια, το ΑΕΠ της Τουρκίας για το 2020 ήταν περίπου το μισό της τρέχουσας κεφαλαιακής αξίας του κολοσσού.

Πηγή: ecommercedb.com