Πίεση και από ΗΠΑ σε Ελλάδα: Συνεργαστείτε με Ευρώπη και ΔΝΤ

Πίεση και από ΗΠΑ σε Ελλάδα: Συνεργαστείτε με Ευρώπη και ΔΝΤ

«Η αβεβαιότητα δεν κάνει καλό στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ στον Γ. Βαρουφάκη.

Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη, στην οποία του συνέστησε να συνεργαστεί με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Λιου προειδοποίησε τον Βαρουφάκη για «άμεση δυσκολία στην Ελλάδα» σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, συμπληρώνοντας ότι «η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είχε απευθύνει παρόμοια έκκληση προς την Ελλάδα και την Παρασκευή. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Λιου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται ότι:

«Ο υπουργός Λιου κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός».

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ
«Σήμερα, ο υπουργός Τζέικομπ Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για να συζητήσουν τις τελευταίες διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους της. Ο υπουργός Λιου επισήμανε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες την Ελλάδα, ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλό για την Ευρώπη και ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός υπουργός «προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μια εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός, σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, για να χτίσει πάνω στα θεμέλια που υφίστανται για την προώθηση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Λιου πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες».

Τι έγραψε ο Γιάννη Βαρουφάκης στο Twitter
«Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ όντως μου είπε ότι η μη συμφωνία θα έκανε ζημιά στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι θα προκαλούσε επίσης ζημιά στην Ευρώπη. Συμβουλή και προς τις δύο πλευρές!», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σχετικά με τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιού.