Πιέσεις Τζόνσον σε Τραμπ για την παραμονή των ΗΠΑ στη συμφωνία Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει έως τις 12 Μαΐου εάν οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία.

Να μην αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν καλεί ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Στην παρούσα συγκυρία, κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος» γράφει σε άρθρο του στους New York Times, o Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να πείσει τον αμερικανό Πρόεδρο να παραμείνει στη συμφωνία η οποία οδήγησε το Ιράν στον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.

Ο Ντόνταλντ Τραμπ από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει «τρελή» τη συμφωνία με τους ευρωπαίους συμμάχους της (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) να εργάζονται επί εβδομάδες για την συντήρηση της συμφωνίας, η οποία ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα και είχε συνυπογραφεί από την Ρωσία και την Κίνα.

Όπως γράφει στο άρθρο του με τίτλο «Μην διαλύετε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», ο κ. Τζόνσον τονίζει πως σε μία τέτοια περίπτωση, μόνο το Ιράν θα έβγαινε κερδισμένο, που θα του επέτρεπε να άρει τους πυρηνικούς περιορισμούς. «Από όλες τις επιλογές που έχουμε για να διαβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα έχει ποτέ πυρηνικά όπλα, η συμφωνία αυτή έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα», γράφει ο βρετανός ΥΠΕΞ.

«Σίγουρα έχει αδυναμίες», προσθέτει, «αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να διορθωθούν«, αναφέρει ο Τζόνσον, ο οποίος προσθέτει ότι η συμφωνία έχει επιβάλει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και «τώρα που οι χειροπέδες αυτές είναι στη θέση τους, δεν βλέπω οποιοδήποτε όφελος από την απομάκρυνσή τους». «Η καλύτερη οδός είναι να βελτιώσουμε τις χειροπέδες αντί να τις σπάσουμε».

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον και μέλη του κονγκρέσου.

Ροχανί: Θα το μετανιώσετε

Στο ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία απάντησε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του έχει προετοιμάσει τα σχέδιά της.

«Η Τεχεράνη έχει προετοιμάσει τα σχέδιά της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, που έχει πει ότι θα ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαϊου τα σχέδιά του κι ότι οι ζωές μας δεν θα αλλάξουν την ερχόμενη εβδομάδα. Στέλνουμε μήνυμα σε όλους: Στην Αμερική, την Ευρώπη, στην ανατολή και τη Δύση. Δεν διαπραγματευόμαστε την άμυνά μας. Θα ενισχύσουμε το οπλοστάσιο μας και τα πυραυλικά μας συστήματα όσο χρειαστεί».