Πιέζουν οι Βρυξέλλες την Τερέζα Μέι να «τρέξει» ενάντια στον χρόνο για τη συμφωνία για το Brexit

Πιέζουν οι Βρυξέλλες την Τερέζα Μέι να «τρέξει» ενάντια στον χρόνο για τη συμφωνία για το Brexit
epa06189623 Michel Barnier, the European Chief Negotiator of the Task Force for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 gives a press briefing in Brussels, Belgium, 07 September 2017. The European Commission hason 07 Septmber 2017 set out its principles for the political dialogue on Ireland and Northern Ireland in the Brexit negotiations. Commission has also published four other position papers on customs, intellectual property, public procurement and use of data. EPA/OLIVIER HOSLET

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο τους βουλευτές για τον τελευταίο κύκλο συζυτήσεων με την ηγεσία της ΕΕ.

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» για να διευθετηθεί η συμφωνία διαζυγίου πριν από τις 29 Μαρτίου που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά λίγος», δήλωσε ο Μπαρνιέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο. «Η συμφωνία αποχώρησης στην οποία συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι … παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Μπαρνιέ έκανε τις δηλώσεις αυτές μαζί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος υπογράμμισε πως η ευθύνη για την εξεύρεση μιας λύσης για το Brexit ανήκει στο Λονδίνο. «Δεν πιέσαμε ποτέ για Brexit, δεν ζητήσαμε ποτέ Brexit», δήλωσε ο Μπετέλ. «Η ευθύνη ήταν του Λονδίνου και εξακολουθεί να ανήκει στο Λονδίνο».

Ο Μπαρνιέ πρότεινε επίσης να κινηθεί η Μέι προς τις προτάσεις του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για μια διαρκή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώστε να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τις λεπτομέρειες του υποβόσκοντος διαζυγίου. «Κάτι πρέπει να δώσει», είπε ο Μπαρνιέ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Μπετέλ.

Από την πλευρά της πάντως η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έκανε γνωστό πως αύριο πρόκειται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit, μετά τον κύκλο συνομιλιών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η ενημέρωση θα γίνει μία μέρα νωρίτερα, από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος από τους βουλευτές να σχεδιάσουν τις τροπολογίες τους, πριν από την συζήτηση για το Brexit στο κοινοβούλιο, που έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ημερομηνία ψηφοφορίας για τη συμφωνία αποχώρησης δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η κρίσιμη ψηφοφορία δεν θα γίνει σίγουρα αυτή την εβδομάδα. Η επόμενη τελευταία ημερομηνία για μία ακόμη τροποποίηση επί της πρότασης της κυβέρνησης θα ήταν η 27η Φεβρουαρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει παρουσιαστεί μία αναθεωρημένη συμφωνία αποχώρησης.

Ο εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απάντηση της Τ. Μέι στην επιστολή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία την καλεί να εκπληρώσει πέντε αιτήματα για να λάβει την υποστήριξη του κόμματος στη συμφωνία για το Brexit, ξεκαθάρισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει αποκλείσει το βασικότερο από τα αιτήματα, που αφορά την τελωνειακή ένωση της Βρετανίας με την ΕΕ.

«Είμαστε απολύτως σαφείς σε αυτό. Δεν εξετάζουμε τις προτάσεις του Τζ. Κόρμπιν για τελωνειακή ένωση, δεν εξετάζουμε καμία πρόταση παραμονής σε τελωνειακή ένωση. Πρέπει να έχουμε την δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, απέστειλαν δική τους επιστολή στην βρετανίδα πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να έχουν επείγουσα συνάντηση για την αναβολή της προγραμματισμένης ημερομηνίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

«Προτρέπουμε εσάς και την κυβέρνηση να έχουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε κατά πόσο η προτεινόμενη συμφωνία ή οποιαδήποτε αναπροσαρμογή της, είναι προς τα συμφέροντά μας» γράφουν στην ανακοίνωση και επισημαίνουν ότι ο φόβος της καθυστέρησης δεν πρέπει να μας κρατάει στο περιθώριο και η χώρα τελικά να αποχωρήσει με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. «Πρέπει να έχουμε περισσότερο χρόνο για να λύσουμε το αδιέξοδο» αναφέρεται. Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής και πρόεδρος της ομάδας «Right to Vote», Φίλιπ Λι, και ο βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ.

Μπρούνο Λε Μερ: Το σημαντικό ζήτημα δεν είναι το Brexit αλλά το μέλλον της Ευρώπης

«Το σημαντικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί, δεν είναι το Brexit αλλά το μέλλον της Ευρώπης και πώς θα βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών» τόνισε  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Το σημαντικό είναι, πώς θα εξασφαλίσουμε περισσότερη χρηματοδότηση για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία για να ανταγωνίζεται επάξια την αμερικανική και την κινεζική. Αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα. Το Brexit δεν είναι το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ε.Ε. αλλά η ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Αναφορικά με το Brexit και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε όποια εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας γιατί χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή. «Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία που μπορούμε να επιτύχουμε, επομένως το να ξανανοίξουμε τη συζήτηση δεν θα οδηγούσε πουθενά. Θα ήταν σαν να πουλάμε νέες αυταπάτες στους Βρετανούς πολίτες. Ίσως χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις και είμαστε ανοιχτοί προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Λε Μερ.