Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

«Η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες» ανέφερε η Νάντια Βαλαβάνη.

«Δεν πρέπει να νιώθουν βλάκες όσοι πλήρωσαν τα χρέη τους στην εφορία» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και απευθυνόμενη στους συνεπείς φορολογούμενους. Η κυρία Βαλαβάνη με συνέντευξή της ξεκαθάρισε: «Θα είχαν δίκιο να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όμως έχουμε ένα κατάφορα άδικο φορολογικό σύστημα. Σκεφτείτε την πλευρά του κόσμου που δεν είχαν πραγματικά να πληρώσουν».

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς – όπως εκτίμησε – η ρύθμιση θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, ξεκαθάρισε η κ. Βαλαβάνη. Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δε ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν «ανελέητη» αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Αντίθετα, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως εντός του 2015 θα υπάρξει πρόνοια για τους πιο αδύναμους οφειλέτες, οι οποίοι βεβαιωμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ακόμα και στις δόσεις των 20 ευρώ.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών όσοι χρώσταγαν έως 31-12-2014 και βεβαιωθούν μέχρι την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής θα έχουν διπλή δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση. Αν αποπληρώσουν όλο το οφειλόμενο ποσό διαγράφονται οι προσαυξήσεις ή θα μπουν στη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν φέρεις ολική εξόφληση πληρώνεις το μισό».

Όσο για το ενδεχόμενο παροχής μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, η κυρία Βαλαβάνη είπε πως θα αναφέρεται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2015. «Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, το 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας». «Αν χρωστάς 3.000 ευρώ και έχεις κεφάλαιο 1.000 ευρώ σε συμφέρει να πληρώσεις καθώς κόβονται οι 2.000 ευρώ των προσαυξήσεων», είπε η κ Βαλαβάνη.

Διαβάστε ακόμη: 

Πόσο καλή είναι στην πράξη η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων;